Landzoogdieren:
Wasbeer

Foto: Licensie onder GNU-licentie voor vrije documentatie

De wasbeer wordt ongeveer 60 cm groot en heeft een 25 cm lange, volle staart. Zijn vacht is dicht en is grijs gemÍleerd, de grijze kleur wordt naar de staart toe met zwarte ringen afgewisseld. De wasbeer is gemakkelijk te herkennen aan het donkere masker op zijn overigens lichte kop en aan de spitse snuit.

De wasbeer heeft fijne, lange vingers aan zijn voorpoten waarmee hij zijn voedsel kan vasthouden. Zijn voedsel bestaat uit knaagdieren, eieren, vruchten, zaden enzovoort. Zelfs in de meest afgelegen schuilplaatsen spoort hij nog zijn prooi op. Wasberen zitten bijzonder graag aan rivieroevers, daar vangen ze kreeften. kikkers en vissen. Ze houden het voedsel tussen de voorpoten en ze wassen het met water. Vandaar ook de naam wasbeer.

Wasberen paren in januarifebruari. Hun draagtijd duurt 63 ŗ 65 dagen. Het wijfje werpt in maartapril 2 ŗ 7 jongen in grote, oude bomen met diepe holten ze zijn de eerste 3 weken na de geboorte nog blind . Als de jongen voor het eerst de nestholte verlaten, kunnen ze al aardig klimmen. Al na twee maanden ziet men de jongen samen met de moeder door de bossen zwerven. De jongen blijven tot de herfst bij de moeder.

Ook in Nederland leven wasberen, in de jaren `30 van de vorige eeuw zijn ze naar Europa overgebracht. Omdat ze zeer snel vermenigvuldigen en ze in ons land weinig natuurlijk vijanden hebben mag er onbeperkt op ze gejaagd worden om de inheemse dieren te behouden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Gewone wasbeer
Wetenschappelijke naam:
Procyon lotor
Verspreidingsgebied:
Van zuidelijk Canada tot Midden-Amerika
Voedsel:
Rivierkreeft, kleine dieren, fruit, noten, aas en afval.
Lengte:
40 - 90 cm, staart: 30 cm.
Gewicht:
3 - 15 kg.
Leeftijd:
Tot 10 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie