Landzoogdieren:
Wasbeerhond

Fotograaf: Piotr Kuczynski, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Ondanks zijn naam is de wasbeerhond niet verwant aan de Noord-Amerikaanse wasbeer maar aan de hond. Zijn naam heeft hij te danken aan de gezichtstekening die op die van een wasbeer lijkt. Door zoŲlogen wordt hij als een primitief lid van de Hondachtigen (familie Canidae) beschouwd. Ze kunnen 8 kilo zwaar worden 65 tot 80 cm. lang, de staart is ongeveer 20 cm.

De wasbeerhond leeft bij voorkeur in loofbossen en gemengde bossen met een dichte ondergroei en in de nabijheid van water. Zijn hol bevindt zich onder rotsen of in de grond.

Wasbeerhonden graven hun hol soms zelf, maar vaker nemen ze een oude burcht van een vos of een das in bezit, ook boomholten en rotsholen worden gebruikt.

Het sociale gedrag van dit dier is vooral in gevangenschap bestudeerd. Bij het dreigen tegen een soortgenoot laat de wasbeerhond een snuivend geknor horen. Net als bij de hond roepen sterke natuurlijke geuren, zoals van urine, fecaliŽn en zelfs aas, een bepaald gedrag bij de wasbeerhond op, waarbij het dier met de kop en de zijkanten van de hals wrijvende bewegingen uitvoert. Vanaf december tot in april houdt hij een winterrust, een echte winterslaap die hij bij goed weer kan onderbreken.

De wasbeerhond is een avond- en nachtdier. Hij is niet kieskeurig wat betreft zijn eten, muizen, vogels, eieren, vis, kikkers, insecten, aas, bessen en vruchten staan op het menu. Het zijn echte alleseters (omnivoren).

De paartijd valt in januarifebruari. De draagtijd duurt ongeveer 57 ŗ 80 dagen. Gemiddeld werpt het vrouwtje 6 jongen, maar het kunnen er ook meer zijn. De welpjes zijn bijzonder speels.

De wasbeerhond heeft bijna geen natuurlijke vijanden en komt in Oost-Europa zeer veel voor. Langzaam is hij aan de opmars naar West-Europa begonnen, in Duitsland komt hij al met enige regelmaat voor en het zal niet lang meer duren voor hij ook in Nederland te vinden is.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Nyctereutes procyonoides
Verspreidingsgebied:
Oost-AziŽ, geÔntroduceerd in Europa
Voedsel:
Knaagdieren, amfibieŽn, hagedissen, vissen, insecten, vogels, vruchten, noten, knollen, bessen en aas.
Lengte:
50 - 55 cm.
Leeftijd:
Tot 11 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie