Landzoogdieren:
Wezel

Bron foto: www.natuurbeleving.be

De wezel, die behoort tot de familie van de marterachtigen, het is ťťn van de kleinste roofdieren. Hij komt voor in Europa, AziŽ, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Daar leeft hij op droge, open vlakten, of op akkers. Het gebied moet genoeg schuilplaatsen bieden.

Met een lichaamslengte van ongeveer 20 cm. is de wezel iets groter dan een muis. Hierdoor kan hij bij de jacht de muis, zijn hoofdvoedsel, tot in het hol volgen. Verder staan ook kleine konijntjes en amfibieŽn op het menu.

De vacht van de wezel is op de rug bruinachtig-geel en op de buik wit. In de winter kan de hele vacht wit worden, afhankelijk van het klimaat.

Wezelvrouwtjes brengen in een onderaards hol, na een draagtijd van vijf weken, ťťn- of tweemaal per jaar maximaal vijf jongen ter wereld. Deze zijn al na twee maanden zelfstandig en ongeveer 3 maanden later geslachtsrijp.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Mustela nivalis
Verspreidingsgebied:
Europa (excl Ierland), N-Amerika en AziŽ
Voedsel:
Muizen, mollen, vogels, eieren, kikkers en insecten.
Lengte:
13 - 24 cm, staart: 6 cm.
Gewicht:
35 - 150 gram
Leeftijd:
Tot 6 jaar
Status:
Algemeen