Landzoogdieren:
Wilde kat

Fotograaf: Felis silvestris

De wilde kat lijkt qua uiterlijk op een cyperse huiskat, maar is iets groter en bezit een langere, zachtere vacht. Hij heeft zwarte of grijze strepen over het lichaam en een volle, stompe staart met 3 à 5 donkere ringen. Een cyperse kat is gevlekt, deze is gestreept, maar er komen ook kruisingen voor. Een ander verschil zit in de staart, die van de huiskat is puntig.

Hij komt voor in afgelegen streken in middelgebergten en hoogveengebieden. Het hol bevindt zich op een plek onder stenen, een stronk of in een oude vossenburcht, waar vanuit je een goed uitzicht op de omgeving hebt.

Op het menu staan voornamelijk konijnen, jonge hazen, kleine knaagdieren en vogels. Ze bespringen hun prooi vanuit een hinderlaag of besluipen hem en sprinten er vervolgens op af.

Wilde katten leven solitair of in paren, het zijn nacht- en schemeringsdieren. Overdag rusten ze meestal. Vaak ligt hij dan op een tak of een rotspunt te zonnen, vanwaar hij de omgeving kan overzien. In de herfst vormen wilde katten een vetlaag als reservebrandstof om de vaak strenge koude van hun woongebied te doorstaan.

Wilde katten hebben een groot territorium, ruim een halve vierkante kilometer, dat door de kater verdedigd wordt. Ze zijn meestal trouw aan één partner, maar brengen veel tijd alleen door. Een wilde kat krabt niet alleen aan een boom om zijn nagels te scherpen, maar markeert tevens zijn territorium met geurstoffen uit klieren aan de voet. Een in het nauw gedreven kat zet een hoge rug op, legt de oren plat, ontbloot de tanden en blaast. Kleine honden weet hij op een afstand te houden.

Onder normale omstandigheden werpt het vrouwtje één nest per jaar. Een tweede laat in de zomer is meestal het gevolg van kruising met een verwilderde huiskat. Omdat huiskatten gewoonlijk kleiner zijn, zal bastaardering de oorzaak zijn van een geringe afname van de gemiddelde grootte van wilde katten in deze eeuw. Voor de paring volgt de kater de poes en snuffelt aan haar flanken. De paring vindt in februarimaart plaats.

De draagtijd duurt ongeveer 65 dagen. Meestal wordt er in mei een worp van 3 à 6 jongen ter wereld gebracht, ze zijn bij de geboorte blind en naakt, na 9 dagen gaan de ogen open. Na 4 of 5 weken verlaten ze het hol. Ze zijn bijzonder speels. Bij 9 weken leert de moeder hen jagen en op een leeftijd van 4 maanden worden ze gespeend. De jongen zijn op een leeftijd van circa vijf maanden onafhankelijk en bij tien maanden volgroeid. Ze worden maximaal 12 jaar oud.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Europese wilde kat
Wetenschappelijke naam:
Felis sylvestris
Verspreidingsgebied:
Continentaal Europa
Voedsel:
Kleine zoogdieren en vogels
Lengte:
50 - 80 cm, staart: 30 cm.
Gewicht:
3 - 8 kg.
Leeftijd:
Tot 15 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie