Landzoogdieren:
Wild zwijn

Bron foto: www.veluwefotografie.nl

Everzwijnen, ook wel wilde zwijnen genoemd, geven de voorkeur aan loof- of gemengde bossen. In bergachtige streken zijn ze tot de boomgrens te vinden. Op de Veluwe en in de Ardennen komen ze zeer veel voor.

Ze worden 1,2 tot 1,7 meter lang en hebben een grote kop die bijna een derde van de totale lengte in beslag neemt. Volwassen mannetjes (beren) hebben een schofthoogte van ongeveer 1 meter. Hun gewicht kan ruim 150 kilo bedragen. De vrouwtjes (zeugen) zijn aanzienlijk kleiner en wegen zo`n 100 kilo. Wilde zwijnen hebben een borstelige zwartbruine vacht. De jongen (biggetjes) hebben een vacht met licht- en donkerbruine strepen.

Wilde zwijnen zijn sociale dieren die in familiegroepen leven, zogenaamde rotten. Deze bestaan uit Zeugen en jong dieren, alleen de volwassen mannetjes leven buiten de paartijd alleen. In de zomer zijn ze vooral tijdens de schemering actief, `s winters juist overdag, dan slapen ze tijdens de ijskoude nachten dicht tegen elkaar.

Het wilde zwijn is een echte alleseter (omnivoor), op het menu staan wortels, knollen, eikels, beukennootjes, vruchten, kruiden, insecten, larven wormen, slakken, eieren, muizen en zelfs aas.

De paartijd loopt van november tot januari. Na een draagtijd van 4 tot 5 maanden brengt de zeug zo`n 4 tot 8 jongen ter wereld. Soms kan dit aantal oplopen tot 12. Voor de geboorte maakt de zeug een ondiepe kuil in de grond die ze bekleed met mos en takjes. Hierin worden de biggen geboren. Deze hebben al meteen open ogen en lopen enkele uren na de geboorte al achter hun moeder aan. De eerste weken verblijven ze echter nog in de kuil (het leger). De jongen worden ongeveer 3 maanden gezoogd, ze blijven minimaal een jaar bij de groep waar de moeder tot behoort.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Sus scrofa
Verspreidingsgebied:
Europa, Noord-west Afrika en AziŽ. (geÔntroduceerd in grote delen van de wereld)
Voedsel:
Praktisch alles
Lengte:
0,9 - 1,8 m, staart: 30 cm.
Gewicht:
Tot 200 kg.
Leeftijd:
8 - 10 jaar, max 20 jaar.
Status:
Algemeen

Advertentie