Landzoogdieren:
Wisent

Fotograaf: Henryk Kotowski, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De wisent behoort tot de orde van de runderen. Hij heeft een donker bruine pels en een zwart gekleurde borstkas. De vacht is wollig en dik. De mannetjes hebben manen.

Hun habitat bestaat uit loof- en gemengde bossen met openplekken en moerassige gedeelten. Bizons voeden zich met gras, kruiden, boombladeren, knoppen en de bast van bomen.

Wisents leven in kuddes van gemiddeld 17 dieren, in de winter soms meer. Oude volwassen stieren leven meestal solitair. Ze zijn dag en nacht actief.

Ze kunnen goed zwemmen, ruim 3 meter ver springen en hard rennen. Echter bewegen ze zich voornamelijk langzaam voort. Het zijn eveneens zeer sterke dieren.

De Wisent heeft een draagtijd van 9 maanden en baart over het algemeen maar 1 kalf, dit blijft ruim 2 jaar bij de moeder. Ze worden 25 tot 30 jaar oud.

De Wisent is tamelijk zeldzaam, rond de vorige eeuwwisseling stierf een van de twee soorten uit en werd de andere op enkele in gevangenschap levende dieren ook bijna uitgeroeid. Momenteel leven er ongeveer 3000 dieren in het wild in de Noordelijke gebieden van Europa.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Bison bonansus
Verspreidingsgebied:
Oost-Europa en herintroductie in noordelijk Europa en AziŽ
Voedsel:
Gras, bladeren, boomschors en eikels.
Lengte:
2,1 - 3,4 m, schofthoogte tot 2 m.
Gewicht:
500 - 900 kg.
Leeftijd:
Tot 30 jaar
Status:
Bedreigd

Advertentie