Landzoogdieren:
Wolf

Bron foto: www.ushuaia.com

De wolf behoort tot de familie van de hondachtigen. Het is een gespierd en krachtig dier. De kleur van zijn vacht is afhankelijk van zijn leefgebied, over het algemeen heeft het de kleuren grijsbruin, roodachtig bruin of zwart, wolven in de poolgebieden hebben een bijna witte vacht.

Vroeger kwamen er verschillende soorten voor in grote delen van Europa, Azi en Noord-Amerika voor. Tegenwoordig is hij in vele gebieden uitgeroeid.

Grotere soorten kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken en een gewicht van 75 kilo, kleinere soorten wegen slechts 15 kilo. De vrouwtjes zijn meestal kleiner en lichter dan de mannetjes.

Het voedsel van wolven bestaat uit hazen, vogels en knaagdieren. `s Winters vangen ze soms zelfs elanden, rendieren en herten. Ze achtervolgen ze over een grote afstand tot ze ze met hun sterke scheurkiezen kunnen vangen.

Wolven leven in roedels. Hier heerst een strenge rangorde. De rangorde blijkt uit bepaalde gebaren en houdingen. Een leidinggevend mannetje houdt bijvoorbeeld zijn staart hoger dan de andere mannetjes. De groep kan ook worden aangevoerd door een wolvin. Binnen de roedel leven dikwijls meerdere familiegroepen en ook alleenstaande dieren.

Tussen februari en april paren de sterkste dieren en de dieren die het hoogst in rang zijn van de roedel. Na twee maanden worden tussen de drie en tien jongen geboren. Deze komen ter wereld in een schuilplaats of in een zelf gegraven hol. Ze zijn eerst blind.

De jongen worden ongeveer twee maanden gezoogd. Tussendoor krijgen ze echter al voorverteerde stukken vlees. Niet alleen de wolvin neemt de verzorging op zich; ook andere leden van de roedel helpen mee. Na n jaar zijn de wolven volgroeid en met ongeveer drie jaar zijn ze geslachtsrijp.

Wolfsparen blijven dikwijls meerdere jaren samen. Wolven worden in vrijheid ongeveer 10 jaar oud, in gevangenschap zo`n 15 jaar.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Canis lupus
Verspreidingsgebied:
Canada, Noorden VS, Oost-Europa en Azi
Voedsel:
Herten en andere grote dieren, maar ook kleinere dieren als konijnen.
Lengte:
1 - 1,5 m, schofthoogte: 1 m.
Gewicht:
16 - 60 kg.
Leeftijd:
Tot 10 jaar
Status:
Algemeen (licht kwetsbaar)

Advertentie