Landzoogdieren:
Wombat

Fotograaf: Lennart Scherp

De wombat is een krachtig gebouwd buideldier die wel wat op onze das lijkt. Ze leven in AustraliŽ, ťťn soort echter ook in TasmaniŽ (de gewone wombat). Hier leven ze op grasvlakten en in bossen.

Ze hebben lange klauwen waarmee ze vertakte gangenstelsels in de aarde graven. Op het menu staan voornamelijk knollen en wortels, dierlijk voedsel eten ze niet. Ze kunnen hele graanakkers plunderen. De boeren hebben daarom een grote hekel aan wombats en ze zijn in een groot aantal gebieden dan ook volledig uitgeroeid.

De gewone wombat, die circa 120 cm lang kan worden, graaft gangen die ruim 15 meter lang en wel twee meter diep kunnen zijn.

In de herfst brengt het wombatvrouwtje ťťn jong ter wereld. Het jong blijft 3 maanden in een buidel. Deze bevindt zich op de buik van zijn moeder. Het jong wordt daar door middel van twee melktepels gevoed. Ook als het jong de buidel heeft verlaten blijft het nog meerdere maanden bij de moeder.

Het is niet precies bekend of wombats onder de grond ook in groepen bijeenkomen of dat het solitair levende dieren zijn. Gewone wombats worden gemiddeld wat ouder dan 20 jaar.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Gewone wombat
Wetenschappelijke naam:
Vombatus ursinus
Verspreidingsgebied:
Oost-AustraliŽ en TasmaniŽ
Voedsel:
Gras, wortels en knollen.
Lengte:
70 - 120 cm
Gewicht:
25 - 40 kg.
Status:
Algemeen

Advertentie