Natuur:
Antarctica

Foto keizerspingu´n: Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Bijna geheel Antarctica is bedekt door een ijskap, gemiddeld 2000 Ó 2500 meter dik, op sommige punten in het centrale deel zelfs ruim 4300 m. Van hieruit wordt het ijs door het eigen gewicht naar de kust gedrukt, waar grote stukken voortdurend afbreken, waardoor reusachtige tafelijsbergen in de Antarctische Oceaan ontstaan.

Het is een uniek gebied waarin water en ijs een ideale leefomgeving vormen voor sommige diersoorten. Ondanks de kou zijn de wateren vruchtbaar en vol leven.

Op Antarctica vinden we een aardige hoeveelheid dieren, die allen verbonden zijn aan het water. Typerend voor dit gebied zijn de pingu´ns. We vinden er vele soorten, waaronder de macaronipingu´n, de keizerspingu´n, de koningspingu´n, de adÚliepingu´n en de ezelspingu´n.

Naast pingu´ns vinden we robben op het ijs, van de krabbeneter tot de zeeolifant. Zoals praktisch alle dieren op de Zuidpool leven ze van vis. Dat is dan ook rijkelijk in de koude wateren aanwezig.

In die wateren vinden naast allerlei vissen een zeer veel krill ook walvissen. De bekendste soorten zijn de blauwe vinvis, de potvis en de orka. De meeste soorten leven van krill, enkelen zoals de orka van andere zoodieren en vogels.

De vogels worden vertegenwoordigd door soorten als de albatros en de stern, veel van hen trekken in het winterseizoen naar warmere streken. Opvallend veel walvissen doen dit trouwens ook.

Antarctica is het meest ongerepte gebied op aarde, het is voor de mens zo goed als onbewoonbaar. Toch is de toekomst van dit gebied niet zeker, door klimaatverandering smelt het ijs en overbevissing is een ramp voor de dieren in het gebied. Maar vooralsnog is het een winterse wereld met een unieke natuur.

 

 
Antarctica
Het regenwoud
Algemeen
Bedreigingen
Dieren
Functies
Flora
De Veluwe
Bos
Heide
Kaart vd Veluwe
Wildcam
Zandverstuiving
 

Contact
Disclaimer
ę Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker