Natuur:
Functies van het regenwoud

Fotograaf: Ricadito, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De regulatiefunctie
Het bladerdak van het regenwoud heeft een stabiliserende werking op het klimaat: zij zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk temperatuurschommelingen voorkomen. In een woestijn bijvoorbeeld wordt geen lucht vastgehouden zodat de temperaturen overdag en ’s nachts verschillen.
Daarnaast is ook de luchtvochtigheid een belangrijke factor. De zonne-energie wordt namelijk voor een groot deel gebruikt om vocht te verdampen. Doordat de waterdamp ergens anders naar toe wordt gevoerd, wordt de warmte-energie over de aarde gelijkmatig verdeeld.
Een andere taak van de regulatiefunctie is het behoud van de grond. Wanneer de bladerkruinen er niet zouden zijn, zou de regen niet worden gebroken en worden dus delen van de grond weggeslagen. Ook zal er meer neerslag moeten worden afgevoerd, de afvoer wordt dus ook onregelmatiger en de kans op overstromingen zal toenemen.

De informatiefunctie
Het regenwoud wordt vaak gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, zo heeft men in de laatste jaren veel geleerd over de opbouw van het ecosysteem. Dit laatste geeft ons misschien de juiste kennis om op een betere manier met het ecosysteem om te gaan.

De reservoirfunctie In het regenwoud vinden we een zogenaamd genenreservoir. Veel van onze gewassen kunnen een grotere weerstand krijgen tegen bepaalde ziekten door ze te kruisen met gewassen uit het regenwoud. Hierdoor zal er een hogere productiviteit ontstaan en ‘onze’ planten kunnen zich beter aanpassen aan de bodem.
Bovendien is er ook een enorm reservoir van grondstoffen die bruikbaar zijn voor de geneesmiddelenindustrie. Zo zouden er in vele planten kankerbestrijdende stoffen zitten.

De draagfunctie Het tropisch regenwoud is een leefgebied voor inheemse volkeren en dieren.
De bewoners van het woud leven in evenwicht met de natuur, maar door de ‘moderne’ beschaving is een deel van dit evenwicht verstoord. De meeste volkeren die eerst in het regenwoud woonden zijn vertrokken, omdat ze onvoldoende weerstand hadden tegen de boeren, houthakkers en goudzoekers.

De productiefunctie Het tropisch regenwoud voorziet ons naast hout ook van andere producten zoals vruchten en groenten. Voor de plaatselijke bevolking is dit een belangrijke bron van voedsel. Ook vind men producten die geoogst of verzameld worden en later gebruikt worden om te exporteren. Bij dit laatste kun je denken aan vlees, genotmiddelen, noten, vruchten, planten waarvan men medicijnen kan maken, olie en rubber.

Samenvatting: Waarom is het regenwoud zo belangrijk voor het milieu?
het is een grote leveranciers van zuurstof,
het haalt het zo schadelijke kooldioxide uit de lucht,
het zorgt ervoor dat de voeding uit grond niet wegspoelt, zodat er leven mogelijk is,
het is een woonplaats voor veel dieren en planten,
het is een woonplaats voor de nog overgebleven natuurvolkeren,
het heeft veel planten die in de geneeskunde worden gebruikt,
en het bezit waarschijnlijk nog meer geneeskundige kruiden, maar die nog niet zijn ontdekt.

 

 
Antarctica
Het regenwoud
Algemeen
Bedreigingen
Dieren
Functies
Flora
De Veluwe
Bos
Heide
Kaart vd Veluwe
Wildcam
Zandverstuiving
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker