Natuur:
Begroeiing in het regenwoud

Bron foto: onbekend

Op de bosvloer kun je tot 1,5 meter hoogte struiken en kruiden vinden, maar er is vrij weinig begroeiing en veel water.

Tussenlaag: hier vind je onder andere jonge bomen, struiken en lianen. Zij proberen zo veel mogelijk zonlicht op te vangen wat door de kroonlaag dringt. Je vindt hier de kleinere bomen, deze zijn vaak jong, en moeten nog uitgroeien tot grote bomen.

Kroonlaag: deze laag wordt ook wel de brede kruinen genoemd, het is het dak van het regenwoud en de bomen die hier staan kunnen meer als 60 meter hoog zijn. en het is de droogste plek van het regenwoud.

Omdat het in het regenwoud zo warm en vochtig is, groeit alles er snel. Komt er een lege plek omdat een oude boom omvalt, dan groeien er heel snel weer nieuwe tropische planten.

Een tropisch bos is verdeeld in etages. Iedere etage heeft zijn eigen klimaat. Sommige bomen zijn echte woudreuzen van wel 70 meter hoog. Op grote bomen groeien ook kleinere planten, want planten zoeken het ligt op. Daar groeien bijvoorbeeld orchideeŽn, varens en korstmossen. Met hun wortels hebben zij zich vastgezet op de stammen. Hun voedsel halen ze alleen uit het regenwater. We noemen ze epifyten.

Bromelia's en orchideeŽn (zie foto) zijn misschien wel de mooiste bloemen uit het regenwoud. Ze hebben bijzondere vormen en mooie, felle kleuren. Ze leven op de boomtakken (kroonlaag) en halen hun eten gewoon uit de bomen. OrchideeŽn hebben geen wortels in de grond, maar luchtwortels, waarmee ze vocht uit de lucht halen. Bromelia's hebben nog wat anders gevonden. Hun bladeren vormen een soort schaaltje. Daar vangen ze regenwater in op.

Op de bodem leven vooral veel schimmels. Dat zijn de opruimers van het regenwoud. Ze verteren dode bladeren en maken er voedsel van voor de bodem.

De rafflesia (zie foto) leeft in het Indonesische regenwoud (op de bosvloer). Het is de grootste bloem ter wereld, met een breedte tot 1 meter. Hij is mooi, maar stinkt enorm.

De functie van het regenwoud wordt ergens anders besproken maar de flora maakt daar een deel van uit, dus toch een kleine toelichting:
Het tropisch regenwoud heeft een bepaalde natuurlijke waarde. Zo vervult het allerlei functies op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. De geneeskrachtige planten bijvoorbeeld zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de farmaceutische industrie. Geschat wordt dat 2.000 planten een anti-kanker-actieve stof bevatten. Ook zijn het ďde longen van de aardeĒ zij leveren voor een groot deel de zuurstof voor de wereld, met houtkap wordt dit bedreigd maar, over dat onderwerp kunnen jullie meer lezen bij de bedreigingen voor het regenwoud.

Het verhaal dat de tropische regenwouden de longen van de aarde zouden zijn is trouwens niet helemaal correct. Al de zuurstof die in het gebied geproduceerd wordt, wordt voor het grootste deel ook weer gebruikt door de planten en dieren die in het gebied zelf leven. Wel is het gebied een opslag van koolstof. En bij de bomenkap wordt dat omgevormd in CO koolstofdioxide.

In het woud is het windstil en zijn er hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Regenwouden hebben veel en gelijkmatige neerslag nodig. De bladeren en wortels slaan het vocht op. Maar ze geven ook weer meer dan de helft weer aan de lucht af, zodat nieuwe wolken ontstaan. De vruchtbare bodemlaag is dun. Het regenwoud voedt zich zelf, afgevallen bladeren en dode takken worden door insecten en zwammen omgevormd tot vruchtbare grond (humus) voor de bomen. Wordt deze kringloop verbroken dan word de grond snel onvruchtbaar.

Er is een zeer grote diversiteit in het regenwoud, aan dieren maar ook aan planten. Het aantal verschillende soorten organismen in de tropen is niet bekend. Wel staat vast dat de tropen de grootste diversiteit van alle ecosystemen op de aarde hebben. In de jaren 80 werd aangenomen dat van de 5 miljoen verschillende dieren op de aarde er 1,5 miljoen in de tropen voorkwamen. Hoewel de tropen slecht 6% van het aardoppervlak bedekken, zouden ze een leefgebied zijn voor tussen de 50% en de 90% van alle organismen op de aarde. De cijfers zijn schattingen omdat het totale aantal dier- en plantensoorten op de aarde onbekend is.

Om een indicatie te geven van de diversiteit in de tropen volgen hier enkele voorbeelden. In Nederland komen 30 boomsoorten voor. In de tropen ligt dat aantal tussen de 2.500 en de 3.000. Veel bomen in de tropische regenwouden lijken op elkaar maar toch kunnen er soms 700 verschillende soorten op 1 hectare voorkomen. In vergelijking hiermee zijn de 400 soorten die in het gemiddelde klimaat van het Noordelijk halfrond voorkomen slechts een klein aantal. Palm-, gember-, vijgen- en bananenbomen zijn de meest bekende tropische regenwoudbomen. Fruit en nectar- vruchten zijn zeer belangrijk als voedsel voor de dieren in het regenwoud.

Enkele bomenrecords

Hoogste: 132 meter (Eucalyptus, Australie)
Diepste wortels: 120 meter (Wilde Vijg, Zuid Afrika)
Zwaarste: 2000 ton (Reuzensequoia, Californie)
Oudste: 6200 jaar (sequoia, Californie)
Oudste van Nederland: 800 jaar (linde, Sambeek)
Het leven zonder bomen zou heel anders zijn. Voor miljoenen mensen en de meeste diersoorten zijn bossen zelfs onmisbaar.

Bossen in cijfers

1. Zoveel bos is er:33miljoen km2 (ruim 800x Nederland)
2. Zoveel bos is er beschermd:2 miljoen km2
3. Zoveel tropisch regenwoud verdwijnt er per jaar: 170.000 km2 (ruim 4x Nederland)
4. Zoveel gematigd natuurbos wordt er per jaar omgezet in cultuurbos: 200.000 km2 (5x Nederland)

Foto's: Bronnen zijn helaas onbekend.

 

 
Antarctica
Het regenwoud
Algemeen
Bedreigingen
Dieren
Functies
Flora
De Veluwe
Bos
Heide
Kaart vd Veluwe
Wildcam
Zandverstuiving
 

Contact
Disclaimer
© Copyright

Steun het protest tegen natuurwet Bleker