Reptielen:
Alligator

Bron foto: U.S. Fish and Wildlife Service

Er bestaan op dit moment nog 7 alligatorsoorten, daarvan leven er zes in de tropische gebieden van Amerika. En soort leeft in China in de Yangtse-rivier (China-alligator).

Ze onderscheiden zich van de echte krokodillen doordat hun vierde tand van de onderkaak in een holte in de bovenkaak past en niet zichtbaar is als de bek gesloten is.

De grootste soort is de Mississippi-alligator die in de moerassen en rivieren in het Zuidoosten van de VS leeft (onder andere dus in de mississippi). Hij kan een lengte van 6 meter bereiken. Zijn soort werd met uitsterven bedreigd omdat er vanwege de waardevolle huid veel op werd gejaagd. Dankzij talrijke beschermende maatregelen is het aantal weer gestegen.

In de paartijd blijft het mannetje enkele dagen in de nabijheid van het vrouwtje. Voor de paring zelf wordt ondiep water opgezocht. Het vrouwtje bouwt in de buurt van het water een nest, door met de staart slik en plantendelen te verwijderen. In het midden maakt ze een gat voor de eieren, dit zijn er maximaal 50. Na het leggen wordt het nest afgesloten. Door rottende plantenresten ontstaat er warmte waardoor de eieren op de juiste temperatuur blijven. Na circa 3 tot 4 weken komen ze uit, tot die tijd bewaakt het vrouwtje haar nest. Wanneer de jongen uit het ei kruipen roepen ze om hun moeder. Zij moet het nest open maken en de jongen bevrijden, vaak neemt ze ze in haar bek mee naar het water. De jongen van de Mississippi-alligators blijven ongeveer drie jaar bij hun moeder. Die van andere soorten meestal korter. In deze periode beschermd ma ze tegen soortgenoten en roofdieren en leren ze eten te vangen.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
MississippiAlligator (Amerikaanse alligator)
Wetenschappelijke naam:
Alligator mississippiensis
Verspreidingsgebied:
Zuidoosten van de VS
Voedsel:
Slakken, schelpdieren, vis en kleine zoogdieren.
Lengte:
Tot 6 meter
Gewicht:
Tot 450 kg
Leeftijd:
Tot 50 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
Copyright