Reptielen:
Gaviaal
Er bestaat tegenwoordig nog slechts één gavialensoort en dat is de Ganges-gaviaal. Hij leeft in de grote Indiase rivieren als de Brahmaputra, Indus en Ganges.

In tegenstelling tot de echte krokodillen heeft hij een zeer lange, smalle, bek die voorzien is van honderd relatief kleine, spitse tanden. Daarmee is hij niet in staat grote prooien te verscheuren. Hoewel de Ganges-gaviaal tot 7 meter lang en zo`n 1000 kilo zwaar wordt is hij relatief ongevaarlijk omdat hij zich vrijwel uitsluitend met kikkers en vissen voedt. Deze vangt hij door snelle zijwaartse bewegingen te maken met zijn kop.

Gavialen verlaten het water alleen om eieren te leggen. Daarvoor bouwen de vrouwtjes van tevoren een nest op de oever. Ze graven een kuil waarin ze 's nachts de eieren leggen, deze zijn groot, ongeveer even groot als een tennisbal.

Hoewel de Ganges-gaviaal een heilig dier is voor de Indiërs, werd er, evenals op alle andere krokodillen, ook op hem gejaagd omdat zijn huid zo waardevol is. In 1970 was de soort bijna uitgestorven, door bescherming van enkele gebieden zijn er op dit moment weer heel wat meer. Echter is zijn ze net als alle andere krokodillen soorten nog een bedreigde diersoort.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Gangesgaviaal
Wetenschappelijke naam:
Gavialis gangeticus
Verspreidingsgebied:
Pakistan, India, Nepal
Voedsel:
Vissen
Lengte:
4 - 7 meter
Gewicht:
Tot 1000 kg
Status:
Kritiek

Advertentie

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright