Reptielen:
kameleon

Bron foto: www.ushuaia.com

Kameleons komen voornamelijk voor op Madagaskar en in Afrika. Er bestaan ongeveer 100 soorten. Enkele van deze soorten komen ook in AziŽ voor. De enige soort die in Europa voorkomt, is de gewone kameleon die in Spanje en Portugal leeft. Kameleons behoren tot de hagedissen, het is dus een soort reptiel.

De meeste kameleons leven in bomen. Ze hebben allemaal bepaalde karakteristieke eigenschappen. Hun lichaam is lateraal (aan de zijkant) afgeplat. Hun kop is versierd met kammen en hoorns. De ogen zijn groot en puilen uit. De ogen kunnen zich onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit ziet er zeer eigenaardig uit.

Ze hebben, afhankelijk van de soort, twee of drie tenen aan de poten. Deze tenen dienen als grijptangen voor het klimmen. Ze kunnen ze als tangetjes om takken knijpen. Een extra houvast biedt de staart die zich om de tak heen rolt. Kameleons bewegen zich maar zeer zelden en als ze bewegen gaat dat heel langzaam.

Kameleon  © www.ushuaia.com De tong van deze hagedissen is ook heel opvallend. Deze is bijna net zo lang als het hele lichaam. Door de tong bliksemsnel uit te steken, pakt de kameleon zijn prooi. De prooi, meestal insecten, blijft aan het knotsvormig verdikte uiteinde van de tong vastkleven.

Van alle hagedissen heeft de kameleon het vermogen om van kleur te veranderen het meest ontwikkeld.

Normaal gesproken heeft de kameleon een groene kleur waardoor hij niet opvalt in zijn omgeving. Zo kan hij ongemerkt zijn prooi besluipen of zich verbergen voor zijn vijand.

De kameleon veranderd van kleur bij verandering van tempratuur of opwinding. De kleurverandering ontstaat door dat de huidcellen pigmenten bevatten die onder invloed van het centrale zenuwstelsel kunnen samentrekken of uitrekken.

De kameleons leggen eieren om zich voort te planten. Het vrouwtje graaft en legt daar de eieren in. Bij enkele soorten worden de jongen levend geboren, dat wil zeggen dat ze volledig ontwikkeld uit het ei komen, direct nadat de moeder de eieren gelegd heeft.

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright