Reptielen:
Nijlkrokodil

Fotograaf: Marco Schmidt, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0

De nijlkrokodil is in grote delen van Afrika te vinden. Hij behoort tot de echte krokodillen. De soort is zeldzaam omdat er veel jacht op ze wordt gemaakt vanwege hun huid.

De nijlkrokodil kan maximaal 6 meter lang worden. Hij heeft een lange, afgeplatte kop en een krachtige staart die hij gebruikt bij het zwemmen. Onder zijn hoornschild liggen, voornamelijk op de rug, dikke beenachtige platen.

`s Nachts is de nijlkrokodil voornamelijk in het water te vinden, overdag liggen ze vaak op het land te zonnen. Zijn voedsel bestaat uit vogels en grotere zoogdieren. Tijdens de jacht verschuilen ze zich onder het wateroppervlak. Alleen de neusgaten en ogen komen boven het water uit.

Wanneer andere dieren naar het water komen om te drinken, grijpt hij ze vast door gebruik te maken van zijn ijzersterke kaken en vlijmscherpe tanden. Hij trekt zijn prooi onder water zodat deze verdrinkt. Dan scheurt hij grote stukken vlees uit de prooi en verslindt die.

Na een paringsritueel begraaft het vrouwtje maximaal 50 eieren in het zand op de oever. De eieren zijn ongeveer zo groot als ganzeneieren en hebben een zachte schaal. Tijdens de daarop volgende drie maanden blijft het vrouwtje in de buurt van haar legsel. Wanneer de jongen klaar zijn om uit het ei te komen laten ze een zacht kwaakgeluid horen.

De moeder opent het nest en brengt de net uit het ei gekomen jongen direct naar het water. Eerst voeden de jongen zich met insecten, vissen en vogels. Later gaan ze over op de jacht naar grotere dieren. De vrouwtjes krokodil waakt in de eerste weken over haar jongen, ze beschermd ze tegen andere krokodillen omdat deze simpelweg alles eten wat uit vlees bestaat.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Crocodylus niloticus
Verspreidingsgebied:
Afrika ten Zuiden van de Sahara, de Nijl en Madagaskar
Voedsel:
hoefdieren, vissen en schildpadden
Lengte:
3,5 - 6 meter
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
Copyright