Reptielen:
Python

Fotograaf groene boompython: Ian Chien
Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

Pythons leven in de regenwouden en mangrovemoerassen het zuiden van AziŽ, in Afrika en AustraliŽ. Ze behoren tot de reuzenslangen

Pythons planten zich voort, net als alle andere slangen, door middel van eieren. Het vrouwtje rolt zich om de eieren op en blijft wekenlang zo liggen. Haar lichaamstemperatuur wordt hoger en ze bebroedt de eieren. Pythons zijn de enige reptielen die hun eieren uitbroeden.

De bekendste Pythonsoort is de tijgerpython die zeven tot acht meter lang kan worden. Hij leeft in de regenwouden en de mangrovemoerassen van India, Zuidoost-AziŽ en IndonesiŽ. Overdag ligt hij in de zon of in een hol. 's Nachts jaagt hij op muizen, kleine herten en vogels. Hij ligt op de loer en pakt hij zijn prooi met ťťn beet en omwikkelt hem met zijn lichaam tot deze stikt. De python is dus een wurgslang

De netpython leeft in Zuidoost-AziŽ en kan 9 meter lang worden. Andere soorten zijn de rotspython, die 7 meter lang wordt, die in Afrika leeft en de ruitpython, die maximaal 3,7 meter lang wordt, die in Nieuw-Guinea en AustraliŽ voorkomt.

Omdat de pythons zo'n mooi getekende huid hebben wordt er veel op ze gejaagd. Pythons zijn een zeer begeerde bron van slangenleer.

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright