Reptielen:
Ringslang

Fotograaf: Marek Szczepanek, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De ringslang, die ongevaarlijk is voor de mens, leeft in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azi. Het is n van de meest voorkomende en bekendste slangen in Europa. De lengte van een ringslang bedraagt tussen de 1 en 2 meter. De vrouwtjes zijn meestal sterker en langer dan de mannetjes. De tekening van hun huid is verschillend, want er bestaan negen ondersoorten.

Gewoonlijk jaagt de ringslang overdag op het land en in het water naar vissen, insecten, kleine zoogdieren en kikkers. Deze worden meestal levend verslonden door de ringslang. De slang geeft ook een slijmerige afscheiding af die voor sommige kleine dieren dodelijk is. Deze afscheiding is voor de mens onschadelijk.

Ringslangen planten zich vroeg in de zomer voort. Daarbij probeert het mannetje het vrouwtje te verleiden door zijn ruwe keel tegen haar lichaam aan te wrijven. Als het vrouwtje bereid is winden de slangen zich om elkaar heen en paren ze.

Na circa twee maanden legt het vrouwtje maximaal 30 relatief ver ontwikkelde eieren op een beschutte plaats onder mos of bladeren. Na n twee maanden (afhankelijk van de temperatuur) komen de jongen uit het ei. Bij de geboorte hebben ze een lengte van ongeveer 15 cm.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Natrix natrix
Verspreidingsgebied:
Europa, Azi en noord-west Afrika
Voedsel:
Amfibien en kleine zoogdieren
Lengte:
0,8 - 2 meter
Leeftijd:
Tot 20 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
Copyright