Reptielen:
Schildpadden

Fotograaf: Mila Zinkova, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Schildpadden zijn reptielen die al zeer lang bestaan. Er zijn meer dan 200 soorten en je treft ze aan in tropische en gematigde zones. Een deel leeft op het land, een deel in zee en er zijn ook schildpadden die in zoet water leven.

Karakteristiek voor schildpadden is de brede romp die wordt omsloten door een pantser, het shild. Dit bestaat uit een meer of minder gewelfd rugschild en een plat buikschild. De twee worden met elkaar verbonden door een massa kraakbeen. Bij sommige schildpadden blijft deze zacht, bij andere soorten wordt ze hard. Aan de buitenkant is het pantser meestal bedekt met hoornschilden (bijvoorbeeld de reuzenschildpad) of een leerachtige huid (bijvoorbeeld de lederschildpad).

Schildpadden hebben vier poten, die evenals hun kop, hals en staart volledig teruggetrokken kunnen worden in het pantser. Bij waterschildpadden zijn de poten veranderd in vinnen. Schildpadden hebben geen tanden. De kaken zijn net als bij vogels met hoornscheden bedekt. De hals is zeer beweeglijk.

Schildpadden behoren tot de meest bedreigde dieren ter wereld. De mens eet niet alleen hun vlees maar ook hun eieren. Het pantser van enkele soorten wordt gebruikt voor de productie van schildpadleer. Daarnaast worden veel stranden, waarop zeeschildpadden eieren leggen, bebouwd voor de toeristenindustrie.

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
Copyright