Reptielen:
Zeeleguaan

Fotograaf: Maurício Knevitz, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De zeeleguaan is een bijzondere leguaansoort die alleen op de Galapagos-eilanden leeft. Dit is de enige hagedis die in de zee op zoek gaat naar voedsel. Daar zwemt en duikt hij. Op het menu staan waterplanten en de algen. Men ziet ze vaak als ze aan het zonnen zijn op de rotsen.

Via klieren, die zich in de neusgaten bevinden, geeft de zeeleguaan het overtollige met de voeding opgenomen zout weer af in een stoomfontein.

Als een zeeleguaan duikt kan hij niet ademen. Hij vertraagt dan zijn hartslag om ervoor te zorgen dat het bloed langzamer door het lichaam stroomt. Hierdoor wordt de zuurstof in het lichaam langzamer verbruikt en kan hij dus langer onder water blijven. Hierdoor zijn ze echter niet snel als ze duiken.

In de paartijd vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Ze gaan tegenover elkaar zitten op de rotsen en ze proberen elkaar met hun lichaam weg te drukken.

De vrouwtjes graven een kuil in het zand, hier leggen ze de eieren in. Ze bedekken de eieren daarna weer met zand. Na iets minder dan vier maanden komen de jongen uit het ei. het vrouwtje bekommerd zich niet over hen.

Het aantal zeeleguanen is de laatste jaren sterk afgenomen, voornamelijk door vervuiling.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Amblyrhynchus cristatus
Verspreidingsgebied:
Galápagoseilanden
Voedsel:
Zeewier
Lengte:
1,2 - 1,5 meter
Status:
Kwetsbaar

Advertentie

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright