Reptielen:
Zeeschildpad

Bron foto's: www.ushuaia.com

In de zeeŽn van de hete en gematigde zones komen vier soorten zeeschildpadden voor. Ze hebben een relatief plat hoornpantser en de voorpoten zijn vinvormig. Daarmee maken ze roeibewegingen en ze kunnen zeer snel zwemmen.

De grootste in het water levende schildpad is de lederschildpad. Deze kan maximaal 2,3 meter lang en 600 kilo zwaar worden. Daarmee is hij de grootste van alle schildpadden. Zijn voorpoten hebben een spanwijdte van bijna 3 meter. Het benige pantser is niet zoals bij andere schildpadden bedekt met hoornschilden, het pantser heeft een leren bedekking die wel wat weg heeft van hard rubber.

Omdat de kaken van de lederschildpad maar zwak ontwikkeld zijn bestaat zijn voedsel hoofdzakelijk uit kwallen. Op zoek naar de plaats om eieren te leggen (het strand waar zij geboren is) leggen ze enorme afstanden af.

Voor het leggen van de eieren verlaten de vrouwtjes het water en kruipen ze met moeite landinwaarts. Op een aardige afstand van de zee graven ze in het strand een hol waar ze tot 200 eieren in leggen. Na het leggen bedekken ze het weer zorgvuldig met zand met de achterpoten. Daarna gaan ze terug naar zee.

Zeeschildpad jong (net uit ei)    © www.ushuaia.com Na bepaalde tijd, afhankelijk van de tempratuur kruipen de jongen zelfstandig uit het ei en door het zand naar boven, ze gaan instinctief naar het water toe. Tijdens deze toch worden veel jongen opgegeten dor roofdieren en krabben.

Een andere zeeschildpad is de soepschildpad. De mens maakt jacht op deze soort vanwege zijn vlees. Ook zijn huid en eieren zijn zeer geliefd. In vele landen is het verboden deze schildpad in te voeren omdat hij tot de bedreigde diersoorten behoort.

De kleinste zeeschildpad is de karetschildpad. Deze wordt maar zo`n 75 cm lang. Ook deze schildpad wordt met uitsterven bedreigd. Van zijn bruingele hoornplaten worden zogenaamde schildpadkammen en sieraden vervaardigd.

 

 
Kaaimanteju
Kameleon
Krokodillen  
Leguanen  
Schildpadden  
Slangen  
 

Contact
Disclaimer
© Copyright