Vogels:
Ara's

Fotograaf: Marcel Burkhard , Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 1.0

De ara is de grootste papagaaien soort. Van kop tot staart gemeten, kunnen ze bijna meter lang zijn. De blauwgele ara heeft een lichtgroen voorhoofd. Dit groen loopt over in verschillende kleuren blauw. Zijn nek en borst zijn felgeel gekleurd. Rond hun ogen hebben deze vogels geen veren. De rode ara (arakanga) heeft een rode borst en vleugels in de kleuren van de regenboog. Door de felle kleuren zijn de ara's goed te zien in het dichte bos. Soortgenoten verliezen elkaar dan ook niet makkelijk uit het oog.

Ara's hebben een naar beneden gekromde bovensnavel. Zij gebruiken deze snavel om noten te kraken en te eten. Met behulp van hun snavel klimmen ze in bomen. De snavel van de blauwgele ara is zo sterk dat hij meer dan een minuut met zijn hele gewicht aan zijn snavel kan hangen. Door stroperij is het aantal in het wild levende ara`s de afgelopen jaren sterk afgenomen. Hun aantal neemt ook af door het feit dat de regenwouden steeds kleiner worden.

De blauwgele ara komt vooral voor in het noorden van Zuid-Amerika. Ze leven in het tropisch regenwoud in de buurt van water of in begroeide moerasgebieden. Vanaf de grond zijn de dieren moeilijk te zien. Goed te horen zijn ze daar wel. Ara's kunnen heel hard krijsen en houden zo contact met elkaar.

Blauwgele en arakanga ara's eten voornamelijk zaden, noten en vruchten die zij vinden in het tropisch woud. Er is geen enkele noot die een ara niet kan kraken. Met één van zijn poten houdt hij een noot stevig vast. Met de tong draait hij de noot in de juiste positie. Dan kraakt de ara de noot open met behulp van zijn sterke snavel.

Ara's eten vaak ook een portie klei. Dit doen zij om gif kwijt te raken. Sommige vruchten die de ara's eten bevatten namelijk giftige stoffen. De klei neemt dit gif met zich mee. Als de vogel dan gepoept heeft, verdwijnt het gif met de klei uit het lichaam.

Ara's zijn sociale dieren. Ze leven grote delen van het jaar in groepen leven. Ze hebben onderling veel lichamelijk contact. Zo verzorgen ze bij elkaar bijvoorbeeld de nekveren omdat ze daar zelf niet bij kunnen. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar eenmaal gekozen hebben, blijven ze vele jaren samen. Wanneer ze samen door het regenwoud vliegen, doen ze dit soms zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar raken. Gewoonlijk hebben ara`s in hun leven slechts één partner, als deze komt te overlijden nemen ze een nieuwe.

Het nest wordt meestal in holle bomen gebouwd. Het vrouwtje legt twee of drie eieren. Een nest is van veraf al te herkennen. Vaak steekt de staart van deze dieren uit het nest. Pas als de jongen ongeveer 2,5 maand oud zijn, verlaten ze het nest. Deze jonge vogels zien er nog niet zo uit als de volwassenen. Hun staart is korter en de snavel nog lichter van kleur.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Ara ararauna
Verspreidingsgebied:
Zuid- en Midden-Amerika
Voedsel:
Zaden, noten en vruchten.
Lengte:
75 - 85 cm.
Spanwijdte:
0,8 - 1,2 m.
Gewicht:
0,9 - 1,3 kg.
Leeftijd:
Tot ca 50 jaar

Advertentie