Vogels:
Bosuil

Fotograaf: Adam Kumiszcza, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De bosuil is een middelgrote uil met een relatief korte staart. Hij heeft grote ronde kop zonder pluimpjes. Zijn veren zijn roestbruin tot grijs gekleurd. Hij komt veel voor in loofbossen, stadsparken en boomgaarden. Met een lengte van 40 cm. en een spanwijdte van ruim 1 meter is het de grootste uil van de Benelux.

Bosuilen zijn `s nachts en in de schemering actief. Overdag zitten ze op een zonnige plek in een boom, meestal bij het slaap- of broedhol in de stam van de boom. Bij de jacht lokaliseert hij zijn prooi op het gehoor en valt deze meestal aan vanaf een zitplaats, soms jaagt hij echter ook vliegend. Hun voedsel bestaat uit eieren en kleine vogels, kleine knaagdieren, egels, vogels, kikkers, larven, enz...

De bosuil gebruikt als nestplaats holten in bomen, gebouwen, rotsen en soms zelfs gaten in de grond. Het vrouwtje maakt de nestplaats schoon en maakt braakballen fijn zodat deze als onderlaag van het nest kunnen dienen. Het vrouwtje legt meestal 3 tot 5 eieren. De broedtijd is tussen februari en juni. Na het uitkomen blijven de jongen nog zo`n 28 tot 35 dagen in het nest. Na circa 3 maanden zijn ze zelfstandig. In de herfst verlaten ze het ouderlijk territorium en gaan ze op zoek naar een eigen territorium waar ze dan hun hele leven blijven.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Strix aluco
Verspreidingsgebied:
Europa, AziŰ, Noordwest Afrika
Voedsel:
kleine zoogdieren, vogels, reptielen, ook insecten
Lengte:
ca 38 cm.
Spanwijdte:
ca 110 cm.
Gewicht:
450 - 550 gr.
Status:
Kwetsbaar

Advertentie