Vogels:
Distelvink

Fotograaf: Lukasz Lukasik, Licensie onder: GNU licensie versie 1.2

De putter die ook wel distelvink genoemd wordt is een van de kleurrijkste vinkensoorten van Nederland.. De kop is witzwart met een rood masker, de rug bruin, de stuit wit, de staart en de vleugels zwart, met een brede gele band over de vleugels. De jongen daarin tegen zijn grijsgroen tot geelachtig. Hij bereikt een lengte van rond de 14 cm.

Door zijn relatief korte poten en zijn lange puntige snavel is hij perfect uitgerust om diepliggende zaden van distels, kaarden en klissen te bemachtigen. (hieraan dankt hij ook zijn tweede naam: distelvink) `s Zomers staan ook kleine insecten op het menu.

De putter broedt en komt voor in parkachtig landschap, halfopen cultuurgebied en zelfs in boste delen in steden.

Het nest wordt in de buitenste takvork van vruchtbomen gebouwd, zo'n 3-10 m hoog. Er worden 4-6 eieren gelegd. De broedduur bedraagt 11-13 dagen en de jongen worden 13-16 dagen door de ouders gevoederd. Putters hebben per seizoen 2-3 broedsels.

Vanwege zijn mooie kleuren wordt de distelvink vaak gevangen voor in voliŔres en kooitjes. De conditie van de vogels verslechterd dan vaak erg door stress.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Carduelis carduelis
Verspreidingsgebied:
Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-AziŰ
Voedsel:
Bessen, knoppen en zaden
Lengte:
ca 12 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie