Vogels:
Eenden

Fotograaf: Martin Correns , Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Tot de eendvogels behoren ongeveer 150 soorten watervogels. Ze komen overal ter wereld voor, met uitzondering van Antarctica en enkele eilanden. Er zijn 3 onderfamilies:

Tot de eerste groep behoren de fluiteenden, de zwanen en de echte ganzen. Tot de tweede groep behoren de echte eenden. De derde groep bestaat uit ÚÚn enkele soort, de ekstergans. In het dagelijks taalgebruik zijn eenden de tweede groep.

Alle eenden duiken of grondelen aan de oppervlakte of in dieper water. Daar zoeken ze naar dieren en planten. Meestal hebben ze een krachtig lichaam en, naar verhouding, korte zwempoten. De voortenen zijn door zwemvliezen met elkaar verbonden. De snavel is gewoonlijk afgeplat en breed, aan het uiteinde is de snavel rond.

Meestal hebben de mannetjes, de woerden, een mooiere kleur dan de, onopvallende, vrouwtjes. Omdat de vrouwtjes de eieren uitbroeden biedt de onopvallende kleur extra bescherming. De vrouwtjes zijn ook verantwoordelijk voor de verzorging van de jongen. De jongen zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze direct, nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen zwemmen.

Veel soorten uit noordelijke gebieden trekken na de broedperiode naar het zuiden om daar te overwinteren.

 

 
Aalscholver
Ara
Bontespecht
Buizerd
Condor
Dodaars
Eenden  
Flamingo
Fuut
Gieren
Grutto
Havik
IJsvogel
Jan-van-gent
Kemphaan
Kievit
Kluut
Kookaburra
Kolibrie
Kraanvogel
Lepelaar
Leeuwerik
Meerkoet
Mezen  
Ooievaar
Papegaaiduiker
Pingu´ns  
Quetzal
Steenarend
Strandplevier
Roerdomp
Scholekster
Sperwer
Stern
Struisvogel
Toekan
Tureluur
Uilen  
Valken  
Vinken  
Vlaamse gaai
Waterhoen
Wulp
Zwanen  
 

Contact
Disclaimer
ę Copyright