Vogels:
Grote bontespecht

Fotograaf: Marek Szczepanek, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De grote bonte specht, die tot de spechten behoort, komt in Nederland veel voor. Hij leeft in parken en bossen. Het is een echte boombewoner.

Zijn verenkleed is zwartwitfoto, aan de onderkant is hij geelachtig grijs met rood. De mannetjes hebben een rode vlek in de nek. Hij wordt ongeveer 23 cm lang, ze hebben geen lange staart.

Door zijn bijzondere klauwen, die spits en gebogen zijn, kan hij zich uitstekend vasthouden aan de boomschors. Twee tenen zijn naar voren gericht en twee tenen naar achteren. Door de achterste tenen wordt verhinderd dat de specht naar beneden glijdt.

Tegelijkertijd worden de stugge uiteinden van de staartveren in de schorsspleten geschoven worden en op deze wijze geven ze extra steun. De bonte specht springt met korte, snelle sprongen omhoog. Naar beneden klimmen kan hij niet. Als hij naar beneden wil, maakt hij een glijvlucht. Als hij vervolgens weer naar boven wil moet hij weer klimmen.

Het voedsel van de grote bonte specht bestaat hoofdzakelijk uit insecten en hun larven, die zich in de spleten van de boomschors bevinden. Hij kan ook diertjes opspeuren die zich in het binnenste van de boomstam verschuilen. Met zijn beitelachtige snavel kan hij het hout kapot maken om zo zijn voedsel te bemachtigen.

Dan kan hij met zijn lange tong diep in de gangen van de larven en insecten binnendringen. Deze tong is bedekt met een kleverig slijm waaraan de prooi blijft hangen. Grotere insecten worden door kleine weerhaakjes op de punt van de tong vastgehouden. In de winter zijn insecten schaars, dan voedt de bonte specht zich met zaden.

In de paringstijd trommelt de grote bonte specht vol overgave op de takken om zo de aandacht van een mogelijke partner te trekken. Droge takken werken geluidsversterkend.

De grote bonte specht duldt geen rivaal, ze hebben een sterk territoriaal gevoel. Het vrouwtje en het mannetje hakken samen een nestholte in de stam. Deze wordt bekleed met stukjes hout en soms ook met bladeren of mos.

Hier worden witte eieren in gelegd, die afwisselend door het mannetje en het vrouwtje bebroed worden. De spechten bouwen soortgelijke holen als nachtverblijf.

Gewoonlijk werken en wonen spechten alleen in vermolmde bomen en richten ze dus geen grote schade aan. Doordat ze diertjes eten die schadelijk zijn voor bomen zijn het eerder nuttige bosbewoners.

De nestholtes die niet meer door de spechten zelf worden gebruikt, worden dikwijls door andere vogels zoals spreeuwen of kauwen gebruikt. Sommige worden ook bewoond door vleermuizen. Een specht keert niet terug naar het nest van het afgelopen jaar.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Dendrocopos major
Verspreidingsgebied:
Europa en Noord-AziŰ
Voedsel:
Insecten, voornamelijk larven van kevers, noten, bessen en zaden.
Lengte:
ca 25 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie