Vogels:
Havik

Fotograaf: Thermos, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Bij de havik is het verschil in grootte tussen het mannetje en vrouwtje opvallend, het vrouwtje is ongeveer zo groot als een buizerd terwijl het mannetje een derde kleiner is. Ook verschillen de geslachten van kleur, het mannetje is aan de bovenkant grijsbruin terwijl het vrouwtje daar leigrijs is (zie foto). Als de havik vliegt vallen zijn relatief korte vleugels en de lange staart. Hij heeft een snelle vleugelslag. Vaak wordt er na ongeveer 5 slagen even gezweefd. Over het algemeen vliegt hij niet zo hoog.

De havik geeft wat betreft de leefomgeving de voorkeur aan naaldbossen die niet al te dicht begroeid zijn. Ook in buitenwijken van steden waarin veel bomen staan komen ze soms voor.

De havik jaagt meestal in het bos, als hij in een open landschap jaagt vliegt hij vlak boven de grond. Op het menu staat van alles, hoenderachtigen, hazen, goudhanen, knaagdieren enz. Het grotere vrouwtje eet meer grotere zoogdieren en vogels, het mannetje daarin tegen eet bijna alleen maar vogels zoals duiven en lijsters. Ze gebruiken vaak een verrassingsaanval, hierbij bereiken ze korte tijd zeer hoge snelheden.

In het begin van de broedtijd vliegt het paar hoog in de lucht en laat vervolgens een bliksemsnelle duikvlucht zien, gevolgd door een bijna loodrecht opstijgen met aangelegde vleugels.

De horst (het nest) bevindt zich in de kruin van hoge bomen aan de bosrand of bij open plekken. Elk paar beschikt over verscheidene horsten, waartussen het van jaar tot jaar wisselt. De broedtijd is tussen eind maart en eind april. de grootte van het nest varieert van 2 tot 5 eieren; er wordt 35-40 dagen gebroed, de jongen blijven tot 40 dagen in het nest. het vrouwtje broedt, het mannetje brengt voedsel.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Accipiter gentilis
Verspreidingsgebied:
Europa, AziŰ, Noord-Amerika
Voedsel:
Middelgrote vogels en zoogdieren
Lengte:
50 - 65 cm.
Spanwijdte:
1 - 1,2 m.
Gewicht:
1 - 1,5 kg.
Status:
Algemeen

Advertentie