Vogels:
IJsvogel

Bron foto: www.fredvanwijk.nl

De ijsvogel doet zijn naam geen eer aan, want hij leeft vooral in warmere streken. Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en AziŽ. Hij leeft altijd in de buurt van water. Daar zit de ijsvogel dan op takken die over het water hangen en loert hij op zijn prooi. Hij behoort tot de scharrelvogels.

Op het menu staan voornamelijk kleine vissen, kikkers en insecten. Als de ijsvogel een prooi in het vizier krijgt schiet hij pijlsnel het water en en slaat met zijn lange spitse snavel toe. Hij neemt de prooi mee naar en tak waar hij hem doodslaat en doorslikt.

IJsvogels houden van stromend, helder, visrijk water met steile oevers in boste of halfopen omgeving. In mindere mate wordt ook bij stilstaande, visrijke wateren gebroed en in brak of zout milieu. De aanwezigheid van zandige of lemige oeverranden is een vereiste omdat daarin de nesttunnel wordt uitgegraven.

De ijsvogel leeft afgezien van de broedtijd solitair, in de broedtijd leven ze in paren. Beide ouders graven al in maart een nestholte: een 40 ŗ 100 cm lange tunnel met aan het einde de nestkamer van ongeveer 10 bij 15 cm. In de periode maart t/m augustus legt het vrouwtje 4 ŗ 8 glanzend witte eieren. Het nest wordt geleidelijk bekleed met uitgebraakte visgraten. Het mannetje en het vrouwtje broeden ombeurten 18 ŗ 21 dagen. De jongen blijven bijna een maand in het nest. Door de rottende etensresten en uitwerpselen wordt het nest zeer vuil en de ouders baden dan ook dikwijls na een bezoek eraan. In een goed seizoen kan een koppel tot vier broedsels per jaar grootbrengen. De jongen hebben een duidelijk kortere snavel met een wit puntje aan uiteinde, donkere pootjes en een doffer verenpak. Ze zijn na ťťn jaar geslachtsrijp.

De ijsvogel heeft een prachtig verenkleed dat bestaat uit blauwe, groene en roodachtige veren.

Weinig vogels zijn schuwer dan de ijsvogel en men zal dan ook maar zelden een exemplaar goed waarnemen. Vaak is de eerste, en vaak ook enige, aanwijzing van zijn aanwezigheid de roep, die bestaat uit een luid, hoog en fluitend 'tjie' of 'tjie-kieh'

Tot de vijanden behoren onder andere waterratten, wezels en viskwevers.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Alcedo atthis
Verspreidingsgebied:
Voedsel:
Kleine vissen, insecten, weekdieren, amfibieŽn en kreeftachtigen.
Lengte:
16 - 20 cm.
Spanwijdte:
24 - 26 cm.
Gewicht:
35 - 45 gram
Leeftijd:
Tot 15 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie