Vogels:
Kemphaan

Fotograaf: BS Thurner Hof, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De kemphaan heeft een spanwijdte van rond de 50cm, de lengte van het mannetje bedraagt zo`n 30 cm, die van het vrouwtje een kleine 25. Opvallend zijn de in verhouding wat lange oranje poten, de dikke korte snavel en de brede hals.

Kemphanen zijn vooral bekend door de opvallende voorjaarstooi van de mannetjes, deze houden in het voorjaar schijngevechten op de wat hoger en droger gelegen veldjes om de gunst van de vrouwtjes. De mannetjes bemoeien zich verder niet met het broedsel en de jongen. Eind juni beginnen de prachtige veren uit te vallen omdat ze niet meer nodig zijn, `s winters is er wat betreft kleur geen onderscheid meer te maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Ze maken weinig geluid, zelfs tijdens de schijngevechten.

Ze eten zowel in het water als op de grond levende insecten als kevers, vliegen, larven, slakjes en regenwormen. Buiten het broedseizoen staan ook zaden en ander plantaardig materiaal op het menu.

Kemphanen zijn in Nederland het hele jaar te zien, echter trekken de vrouwtjes iedere winter naar het Middelandse Zeegebied. De mannetjes blijven. Rond april komen de vrouwtjes terug, opvallend is dat na de balts sommige vrouwtjes naar noordelijker gelegen gebieden vliegen.

Tijdens trek zijn kemphanen vaak te vinden op modderoevers, vochtige en natte weilanden, moerassen en (geploegde) akkers). Voor het broedgebied geven ze de voorkeur aan bloemrijke graslanden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Philomachus pugnax
Verspreidingsgebied:
Zomer: Noord- en Noordoost-Europa. Winter: Zuid Engeland, Middelandse Zee
Voedsel:
Insecten, larven en zaden.
Lengte:
25 - 30 cm.
Spanwijdte:
Ca 50 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie