Vogels:
Kievit

Fotograaf: Mirko Thiessen, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

Kieviten zijn in de lucht ware stuntvliegers, die behendig in bochtige vluchten over hun territorium vliegen en daarbij regelmatig buitelingen maken en zelfs over de kop gaan. De meest acrobatische mannetjes blijken voor de vrouwtjes het aantrekkelijkst. Het komt bij Kieviten regelmatig voor dat een mannetje twee of meer vrouwtjes heeft. In de vlucht vallen de brede, afgeronde vleugels op.

Kieviten zijn voor hun voedsel geheel afhankelijk van de bereikbaarheid van bodemdieren, dat is ook de reden voor trekken. Vele duizenden kieviten broeden in Nederland en trekken echter in het najaar naar het zuiden. Andere soortgenoten hebben noordelijker gebroed en trekken langs de kust naar het zuiden. Nog weer anderen komen naar of blijven in Nederland om hier als wintergast of standvogel te verblijven. Soms worden de hier overwinterende kieviten overvallen door een extreem strenge winter, de kans op overleven is dan zeer klein.

De kievit komt voor op akkers en weilanden, soms ook wel op slikken en schorren. Ma´sakkers lijken steeds favorieter te worden.

Ze broeden over het algemeen op weidevelden of op grasland tussen hoge graspollen, de eieren zijn gespikkeld. De populatie neemt af doordat weilanden tijdens de broedtijd gemaaid worden, maatregelen om het maaien uit te stellen lijken succes te hebben.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Vanellus vanellus
Verspreidingsgebied:
Europa en Noord-Afrika
Voedsel:
Ongewervelden
Lengte:
Ca 30 cm.
Spanwijdte:
Ca 70 cm.
Gewicht:
200 gram
Status:
Algemeen

Advertentie