Vogels:
Kleine zwaan

Fotograaf: Wilfried Berns, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

De Kleine Zwaan is aanzienlijk kleiner dan Wilde Zwaan en Knobbelzwaan, vandaar dus ook zijn naam. Echter heeft ook hij nog een spanwijdte van maximaal 2 meter. Zijn hals is korter en zijn kop is ronder dan die van de Wilde Zwaan, waardoor hij een wat 'gansachtig' uiterlijk meekrijgt. De bek is iets minder geel dan bij de Wilde Zwaan. Van dichtbij gezien valt nog een verschil wat meer op, de gele vlek op de snavel van de Kleine Zwaan is gewoonlijk kleiner en ronder dan die van de Wilde Zwaan. Bij elke Kleine Zwaan is het geel-met-zwarte kleurpatroon van de snavel anders, zodat ze hieraan te herkennen zijn. Ornithologen (vogelliefhebbers) zijn dus in staat zich jaar najaar een beeld te vormen van het leven van een bepaald individu. De jonge vogels zijn grijsbruin. De geslachten zijn qua uitterlijk gelijk.

Deze zwanensoort zoekt het wat noordelijker dan de knobbel- en wildezwaan. Hij komt in de zomer voor in arctisch SiberiŰ (voornamelijk de Oostzee), in de wintermaanden is hij te vinden in Nederland in de wintermaanden op het IJsselmeer, de Ierse Zee en de noordelijke delen van Engeland.

De V-vormige vliegformaties kunnen soms uit honderden individuen bestaan. Met zijn kortere hals ziet de Kleine Zwaan er in de vlucht gansachtiger uit dan de Wilde Zwaan. Wanneer ze overvliegen is een hoog gesnater en gebabbel, dat echter minder trompetachtig klinkt dan van de Wilde Zwaan, te horen.

Op het menu van de kleine zwaan staan net als bij andere zwanensoorten waterplanten.

Ze bouwen hun nest, bestaande uit een hoop mos en andere planten, op een eilandje. Midden in het nest bevindt zich een kuiltje waarin het vrouwtje 3 Ó 5 eieren legt. Soms broeden meerdere paartjes dicht bij elkaar.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Cygnus bewickii
Verspreidingsgebied:
Europa en Rusland.
Voedsel:
Gras, toendramossen en waterplanten.
Lengte:
ca 1,2 m.
Spanwijdte:
Tot 2 m.
Status:
Algemeen

Advertentie