Vogels:
Koolmees

Fotograaf: Slawomir Staszczuk , Licensie onder: GNU licensie versie 1.2

De koolmees is een uitbundige zanger. Hij maakt vele geluiden, meer in vergelijking met andere mezen. Zijn meest gehoorde zang is een zagend, dubbeltonig 'tic-tsjer, tic-tsjer, tic-tsjer' en een herhaald 'pie-toe, pie-toe, pie-toe'. De meeste tonen klinken metaalachtig, alsof er met een hamertje op een klein aambeeld wordt geslagen. De zang van deze is soms echter moeilijk te herkennen omdat hij zo veelzijdig is.

Het mannetje heeft een opvallende, zwart met witte koptekening en een gele buik met een naar achteren toe breder wordende zwarte buikstreep. De vrouwtjes zijn valer van kleur dan mannetjes en hebben een minder duidelijke buikstreep. In vlucht toont het mannetje de bekende blauwgrijze, groene bovendelen en de witte achterste staartpennen. Beide geslachten worden zo`n 14 cm lang. Hiermee is de koolmees de grootste soort van de mezenfamilie en bij gelegenheid tevens de meest agressieve en acrobatische. Hij terroriseert zijn zwakkere verwanten om een stekje bij de voedertafel. En haalt soms opvallende stunts uit om zijn voedsel te bemachtigen.

Koolmezen zijn niet zo kieskeurig wat betreft hun broedplaats, als er maar bomen en struiken aanwezig zijn. Zomereiken en beuken zijn echter favoriet, bossen met alleen naaldbomen vallen niet in de smaak.

Op het menu staan voorjaarsknoppen, keukenafval, vruchten, zaden en bessen. In de broedtijd schakelt hij echter over op insecten, larven en kleinere diertjes. Om stukjes vet of kokosnoot te bemachtigen halen ze alle mogelijke acrobatische toeren uit. Laat wintervoeding nooit te lang hangen in uw tuin mezen durven er in de lente namelijk nog al eens hun jongen mee te voederen met vaak hun dood als gevolg.

Het nest van de koolmees is een komvormig bouwsel van mos en wat gras, gevoerd met dons van het vrouwtje. Favoriete plaatsen voor de kraamkamer zijn een holte in een boom of muur of iets wat daar op lijkt, bijvoorbeeld een nestkastje. Het vrouwtje legt 5 tot 12 eieren die zij zelf zo`n 2 weken bebroedt, ze wordt in deze periode gevoed door het mannetje. Al een maand na het uitkomen zijn de jongen zelfstandig. De koolmees begint eind april te broeden en brengt zijn jongen hoofdzakelijk met rupsen van nachtvlinders groot. Bij de jongen is het zwart van de volwassen dieren bruinachtig, het gezicht geel en de buikstreep nog niet duidelijk.

Koolmezen zijn in Nederland het hele jaar te zien.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Parus major
Verspreidingsgebied:
Geheel Europa
Voedsel:
Insecten, larven, zaden, bessen, knoppen en noten.
Lengte:
ca 14 cm.
Spanwijdte:
22 - 26 cm.
Gewicht:
Ca 20 gram
Leeftijd:
Tot 15 Ó 22 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie