Vogels:
Kuifeend

Fotograaf: Andreas Trepte, Marburg , Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De woerd van de kuifeend is zeer makkelijk te herkennen, de flanken zijn wit en de vleugelstreep ook. Als je dichterbij komt is de paarsachtige glans op de vleugels te zien. Ook de kuif valt op. In de vlucht hebben zowel het mannetje als het vrouwtje redelijk lange en puntige vleugels. Het vrouwtje heeft een bruinachtige kop en borst met een beetje wit aan de snavelbasis. De kuifeend loopt niet makkelijk omdat de poten ver van achteren zitten, hij verblijft dan ook vooral op het water.

De kuifeend geeft de voorkeur aan wateren met een rijke oevervegetatie. Ze zijn vaak op grote meren en diepe sloten te vinden. Hij nestelt in de oevervegetatie maar daarnaast ook op plekken op drogere terreinen, mits de afstand tot water niet al te groot is. Vooral de Hollandse polders en duinen zijn geliefde broedgebieden.

Na de paring die in het voorjaar plaatsvindt neemt de woerd een karakteristieke houding aan, met de snavel omlaag. Het vrouwtje legt 6 Ó 10 eieren, soms leggen 2 vrouwtjes in een nest. Na circa 25 dagen komen de eieren uit, de jongen zoeken dan binnen enkele minuten het water op. Na ongeveer 6 weken kunnen de jongen vliegen.

Op het menu staat voornamelijk dierlijk voedsel als schaaldiertjes, wormen en insecten.

Het mannetje, de woerd, maakt een zacht fluitend, het vrouwtje een beetje grommend geluid.

In het broedseizoen zijn er grote aantallen kuifeenden in ons land te vinden, `s winters zijn er tamelijk meer, dan overwinteren vogels uit de noordelijkere landen hier.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Aythya fuligula
Voedsel:
Schelpdieren, garnalen, insecten en plantaardig voedsel.
Lengte:
40 - 47 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie