Vogels:
Leeuwerik

Bron foto: www.natuurbeleving.be

De leeuwerik behoort tot de orde van de musachtigen. Hij leeft op akkers, weiden, steppen en in woestijnen. Ze komen overal op aarde voor met uitzondering van de poolgebieden.

Ze leven vooral op de grond en het zijn lopers. De poten hebben zich aan het leven op de grond aangepast. Door de bruine kleur van het verenkleed is de vogel zeer goed gecamoufleerd.

De leeuwerik krijgt tweemaal per jaar jongen. Ze maken hun eenvoudige nest in een bestaand kuiltje in de grond of maken zelf een kuiltje. De kleur van de ongeveer vijf gevlekt eieren is zo perfect aan de grond aangepast dat de eieren nauwelijks opvallen.

De leeuweriken trekken in oktober naar warmere landen. Vanaf februari keren ze als eerste weer terug en verblijden ze ons weer met hun bekende gezang. Tijdens hun trektocht worden helaas ook nu nog in de landen aan de Middellandse Zee veel leeuweriken gevangen en gegeten.

Bij ons bekende soorten zijn de veldleeuwerik, boomleeuwerik en kuifleeuwerik. De veldleeuwerik (zie foto) zingt meestal in fladderende, biddende vlucht hoog in de lucht, van zonsopgang tot zonsondergang. Hij eet insecten en zaden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Veldleeuwerik
Wetenschappelijke naam:
Alauda arvensis
Verspreidingsgebied:
West- en Zuid-Europa, in Oost-Europa gedurende het broedseizoen.
Voedsel:
Insecten en zaden
Lengte:
ca 18 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie