Vogels:
Lepelaar

Fotograaf: Creando, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Opvallend aan de lepelaar is zijn snavel die, hoe kan het ook anders, de vorm van een lepel heeft. In deze snavel zitten tastzintuigen waarmee hij zijn prooi opspoort terwijl hij over de bodem woelt. Op het menu staan voornamelijk stekelbaarzen, kleine witvissen, waterinsecten en garnalen.

Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa, waarvan Nederland de meest noordelijke is. Andere kolonies van enige omvang zijn alleen te vinden in Zuid-Spanje en Oostenrijk. Ze broeden in moerassige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken.

In ons land is de lepelaar vanaf februari tot augustus/september aanwezig, af en toe overwintert een exemplaar. Ze gaan via Franse en Spaanse moerassen naar de winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Platalea leucorodia
Verspreidingsgebied:
West-Europa, overwinteren in Afrika. Roze lepelaar: Amerika
Voedsel:
Kleine visjes
Lengte:
80 - 93 cm
Status:
Algemeen

Advertentie