Vogels:
Meerkoet

Fotograaf: Marek Szczepanek, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De meerkoet komt veel voor in moerassen, parken, sloten, grachten en vaarten. Ze zijn vaak grazend op weilanden of aan de kant van de weg te zien. In het water duiken ze regelmatig onder opzoek naar waterplanten. Op het menu staan diverse soorten voedsel, het is een alleseter.

De meerkoet heeft een lengte van zo`n 37 cm. Zijn spanwijdte bedraagt ongeveer 80 cm. Hiermee is hij slechts half zo groot als een wilde eend. Zijn gehele lijf is zwart met uitzondering van de snavel en de bles op de kop. De jongen hebben een roodachtige kop met gelige veertjes er omheen en een witte snavel. Hun rug is al zwart.

Hij bezet vroeg in het voorjaar een territorium en verdedigt dat opvallend agressief tegen indringers. Men ziet hem in deze tijd vaak achter andere watervogels als eenden aanzitten, hij neemt dan een soort aanloopje op het water terwijl hij met zijn vleugels slaat.

De meerkoet leeft in het najaar en in de winter vaak in grote groepen, dicht opeengepakt. Ze zijn het hele jaar in ons land te vinden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Fulica atra
Verspreidingsgebied:
Europa, AustraliŰ en AziŰ
Voedsel:
Waterplanten, gras, weekdieren en wormen
Lengte:
36 - 41 cm.
Spanwijdte:
70 - 80 cm.
Gewicht:
600 - 900 gram
Leeftijd:
Tot 18 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie