Vogels:
Oehoe

Foto: Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De oehoe behoort tot de orde van de uilen . Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en in grote delen van AziŰ. Daar leeft hij overwegend in bosgebieden, rotsachtige berglandschappen en steppen. Er zijn 17 ondersoorten.

Hij is `s nachts en deels in schemering actief. Hij heeft lange oorpluimen. De vlucht is krachtig en stabiel met vrij ondiepe vleugelslagen en rechte glijvlucht als grote Buizerd. Opvallende poten als hangende 'bokshandschoenen'. De ogen zijn feloranje en groot. Hij heeft een zogenaamde diepe zang, een weergalmend OE-hu; dit is verrassend zacht van dichtbij, maar nog hoorbaar op 2 tot soms wel 4 km afstand, meestal wordt het herhaald met tussenpozen van 8 Ó 12 seconden. Op afstand is alleen de eerste klank hoorbaar (kan dan verward worden met de roep van de Ransuil maar het tempo van de Oehoe ligt veel lager).

De oehoe is met zijn lichaamslengte tot 75 cm. de grootste Europese uil. Hij heeft opvallende oorpluimen op zijn kop. Het verenkleed is dicht en mooi getekend. Hij heeft donker gekleurde veren, aan de bovenkant is hij enigszins rossig, aan de onderkant is hij geelachtig. De buik is bedekt met dunne strepen.

De oehoe jaagt uitsluitend `s nachts. Op het menu staan muizen, ratten en soms ook hazen, konijnen en vogels. Zijn jachttechniek is simpel, hij vliegt geluidloos naar zijn prooi toe zodat deze de kans niet krijgt om te vluchten.

Overdag slaapt de oehoe in een hol of in een hoge boom. Hij wordt dan door vele dagroofvogels en kraaien aangevallen, Hij kan zich echter met succes tegen hen verdedigen.

De oehoe bouwt zijn nest in boomholten en rotsspleten. Soms gebruikt hij ook horsten die door andere vogels verlaten zijn. De ouders broeden ombeurten en als de eieren uitgekomen zijn wisselen ze de wacht af of laten ze de jongen korte tijd alleen. De jongen worden met veel aandacht grootgebracht. Om de altijd hongerige jongen te voeren moeten de ouders zeer veel prooidieren vangen.

Aangezien de oehoe zoveel schadelijk gedierte eet kan men hem als een nuttig dier beschouwen. Oehoes zijn geliefde 'huisdieren'. Zelfs in gevangenschap bereiken ze een imposante leeftijd.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Europese oehoe
Wetenschappelijke naam:
Bubo bubo
Verspreidingsgebied:
Europa en Noord-Afrika
Voedsel:
Vrij grote prooien; zoogdieren, vogels en reptielen.
Lengte:
65 - 75 cm.
Spanwijdte:
155 - 175 cm.
Gewicht:
1,4 - 3 kg.
Leeftijd:
Tot 19 jaar (gevangenschap tot 65 jaar)

Advertentie