Vogels:
Pijlstaart

Fotograaf: J.M.Garg, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Het mannetje van de pijlstaart, de woerd, heeft een chocoladebruine kop, een witte handtekening en een tot 20 cm lange, spitse staart. Aan deze staart heeft hij dan ook zijn naam te danken. Het vrouwtje is lichtbruin en net zoals de woerd slank van postuur. De pijlstaart is zowel in de lucht als op de grond de sierlijkste eend van onze streken. Een overvliegende zwerm biedt een schitterende aanblik. Men hoort dan de het lage gefluit van de woerd en het ratelende geluid van de eend. Pijlstaarten vliegen dikwijls in onregelmatige v-formaties of in schuine rijen.

De pijlstaart broedt in de buurt van zoetwatermeren in Noord- en Oost-Europa. Soms nestelt hij ook op afstand van water . In de herfst leeft hij aan ondiepe, dicht begroeide kustmoerassen en riviermondingen. In de wintermaanden zijn ze ook in ons land te vinden.

Pijlstaarten houden een gemeenschappelijke balts in het vroege voorjaar. Daarbij strekken de woerden de kop en maken typische oprispende geluiden. De eieren worden meestal in april gelegd, maar indien een nest verloren gaat kunnen ze ook later in het jaar broeden. Het vrouwtje legt ca. 7 Ó 9 eieren die roomgeel tot lichtgroen of blauw van kleur zijn. Na ongeveer 22 dagen komen ze uit. Het vrouwtje broedt en het mannetje bewaakt het nest. Bij het bewaken leidt de woerd ongewenste bezoekers weg. De kuikens gaan direct het water op nadat ze zijn uitgekomen. Na een week of 7 kunnen ze vliegen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Anas acuta
Verspreidingsgebied:
Zomer: N-Amerika, N-Europa, N-AziŰ. Winter: M-Amerika, Z-Europa, Z-AziŰ, M-Afrika.
Voedsel:
Plantaardig, zoals zaden en waterplanten en dierlijk als waterkevers,insectenlarven, kikkervisjes en garnalen
Lengte:
50 - 75 cm.
Status:
Algemeen (niet in NL)

Advertentie