Vogels:
Stern

Fotograaf: Ricadito, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

Sternen, ook wel zeezwaluwen genoemd, komen aan de kusten van alle oceanen voor. In de zuidelijke gebieden zijn het standvogels, in de koelere streken trekvogels.

Het zijn slanke meeuwen met een min of meer gevorkte staart. Hun poten zijn zwak en ze kunnen er niet echt goed mee lopen. De zwemvliezen tussen de tenen zijn niet zo ontwikkeld als bij andere meeuwen. Daar tegenover staat dat de stern een elegante vlieger is en een groot uithoudingsvermogen bezit.

Wanneer sternen op een prooi jagen vliegen ze boven het water. Zodra ze met hun zeer goede ogen een prooi in het vizier krijgen storten ze zich in het water en grijpen ze het dier met hun snavel. Sternen voeden zich met kleine vissen, wormen, libellen, kreeften en insecten.

Ze nestelen vaak in enorme kolonies van duizenden vogels. De eieren leggen ze in kuiltjes in de grond. Bij het broeden en het grootbrengen van de jongen wisselen de ouders elkaar af.

De nesten liggen dicht tegen elkaar aan. De jongen worden, als er gevaar dreigt, moedig verdedigd.

Bekende soorten sternen zijn de Noordse stern, de zwarte stern en het visdiefje.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Visdief
Wetenschappelijke naam:
Sterna hirundo
Verspreidingsgebied:
Europa
Voedsel:
Vis en kreeftachtigen
Lengte:
Circa 35 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie