Vogels:
Strandplevier

Fotograaf: Mike Baird, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De strandplevier heeft een witte borst en buik. Zijn rug is grijsbruin. De kop en de nek van het mannetje zijn roodbruin. De poten en snavel zijn zwart. De soort leeft van insecten, weekdieren en kleine kreeftachtigen, ze halen deze niet uit de grond omdat daar hun snavel te kort voor is. Ze zijn slechts iets groter dan een mus,de poten zijn echter veel langer en aangepast op het lopen langs de waterlijn.

Strandplevieren komen voornamelijk voor langs de kust, ook wel in de buurt van zoute binnen meren. Ze stellen aan hun leefgebied een grote eis, het moet er rustig zijn. Verlaten stranden, droogvallende polders en opgespoten gebieden vormen een perfecte broedplaats. Echter zijn deze gebieden door de toenemende recreatie steeds schaarser en gaat het dus ook niet goed met de grootte van de populatie.

Het mannetje Ún het vrouwtje broeden. Omdat het mannetje door zijn roodbruine nek meer opvalt broedt hij voornamelijk `s nachts en de vrouwtjes dus overdag. Opvallend is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes wat betreft hun gedrag als er gevaar dreigt. De mannetjes vliegen weg, en de vrouwtjes lopen weg. Waarschijnlijk heeft dit echter ook te maken met het overdag en `s nachts broeden.

Rond oktober trekken de strandplevieren richting Noord-Afrika. Al in maart zijn ze weer terug in ons land waar ze bijna meteen beginnen met de paring.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Charadrius alexandrinus
Verspreidingsgebied:
Europa en Noord-Afrika (in de winter)
Voedsel:
Insecten, wormen, kreeftachtigen en weekdieren
Lengte:
Circa 16 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie