Vogels:
Toekan

Fotograaf: Dalph Chloe, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

Toekans komen in vele delen van Zuid-Amerika voor, voornamelijk in het tropisch regenwoud.

Ze vallen het meest om door hun fel gekleurde snavel, die praktisch altijd geel bevat. Naast geel komen ook kleuren als oranje en blauw veel voor. De snavel van de reuzentoekan, ook wel Tocotoekan genoemd, kan wel 23cm. lang worden, bij de meeste soorten is dit 15 Ó 20cm. De bovensnavel heeft een iets gebogen punt waarmee hij zijn voedsel vast kan houden.

Toekans hebben een stevige lange tong die wel 15cm. lang kan worden! De tong is aan de randen wat getand met naar de punt toe steeds groter wordende schuine inkepingen. De punt bestaat zo uit borstelvormige uitsteeksels.

De poten zijn fors en hebben 4 tenen, twee naar voren en twee naar achteren. De staart bestaat uit 10 korte staartpennen, ook alle andere vleugels zijn kort en rond.

De toekan eet vooral vruchten die ze met hun snavel uit bomen en struiken plukken. Alleen jongen toekans eten levend voedsel.

Bij de geboorte zijn de jongen nog helemaal roze, kaal en blind. Na zo`n 20 Ó 24 dagen gaan de oogjes open, na 44 tot 50 dagen vliegen de jongen uit. De snavel van de jongen is dan nog vrij kort en flets. De jongen eten in het begin nog levend voedsel, pas zodra ze geheel zelfstandig zijn worden ze vegetarisch.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Naam:
Reuzentoekan
Wetenschappelijke naam:
Ramphastos toco
Verspreidingsgebied:
Oostelijk en Centraal Zuid-Amerika
Voedsel:
Fruit (jongen eten levend voedsel)
Status:
Algemeen / kwetsbaar

Advertentie