Vogels:
Torenvalk

Fotograaf: Artur Mikolajewski, Licensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De torenvalk is een van de talrijkste Europese valken soorten. Men ziet ze vaak bidden in de lucht (zie foto), als het ware stil staan op een plek, ze speuren dan de grond af op zoek naar een prooi, hij is zeer goed in het lokaliseren. Hij is zelfs in staat door urine en geur sporen zijn eten te vinden.

Op het menu staan hoofdzakelijk muizen, soms worden echter ook andere kleine zoogdieren gepakt zoals mollen, maar ook insecten, amfibieŽn en kleinere vogels.

Het mannetje heeft een blauwgrijze kop en staart, het vrouwtje is wat soberder gekleurd met meer bruin. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Als jong lijken beide geslachten op het vrouwtje. De volwassen dieren hebben op de borst en onder aan de vleugels een onregelmatig streepjes patroon op een beige achtergrond, de punten van de staart zijn zwart. Ze worden circa 28 cm. lang en nog geen 300 gram zwaar.

De torenvalk geeft de voorkeur aan open landschap dat wordt afgewisseld met akkers, weiland en bosjes. Voor de jacht geeft hij de voorkeur aan stroken met wat hoger gras.

Wat betreft het nest zijn ze niet echt kieskeurig, ze nemen een oud nest van andere vogels, maar ook speciaal ontworpen nestkastjes worden graag gebruikt. In april / mei legt het vrouwtje 3 ŗ 6 eieren die na ongeveer 30 dagen uitkomen, het vrouwtje broedt het meest. Na ongeveer 1 maand vliegen de jongen uit, ze blijven echter nog enkele maanden bij hun ouders om te leren jagen. Na een jaar zijn ze volwassen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Falco tinnunculus
Verspreidingsgebied:
Europa, Afrika en AziŽ
Voedsel:
Muizen, amfibieŽn en grote insecten
Lengte:
31 - 40 cm.
Spanwijdte:
70 - 80 cm.
Gewicht:
125 - 325 gram
Leeftijd:
Ca 16 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie