Vogels:
Vlaamse gaai

Fotograaf: Richard Bartz, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.5

De vlaamse gaai komt voor in naald- of gemengde-bossen. In de lente durven ze deze leefomgeving soms te verruilen voor de steden om hier de eieren of kuikens uit de nesten van de stadsvogels te halen. Hij verblijft het gehele jaar in ons land.

Vooral in de herfst verzameld de vlaamse gaai noten, eikels en andere zaden. Deze begraaft hij als wintervoorraad. De rest van het jaar bestaat zijn voedsel hoofdzakelijk uit insecten.

De vlaamse gaai kan erg hard schreeuwen, hiermee waarschuwen ze dieren in het bos voor gevaar. In de paartijd, in het voorjaar, maken ze ook zachtere geluiden die onder de categorie zingen geplaatst kunnen worden.

De rug, buik en borst zijn rozebruin, de stuit is helder wit. De gevlekte kuif die als hij zich ergens aan irriteerd recht omhoog kan staan is eveneens roze-bruin. De vleugels zijn aan de onderkant zwart-wit.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Garrulus glandarius
Verspreidingsgebied:
Heel Europa muv het hoge noorden.
Voedsel:
Voornamelijk zaden en noten, ook ongewervelden en kleine zoogdieren.
Lengte:
Ca 35 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie