Vogels:
Wulp

Fotograaf: Neil Phillips, Licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0/a>

De wulp is een opvallende vogel, met een spanwijdte van ongeveer een meter en een lengte van zo`n 60 cm is het de grootste steltloper. Hij heeft de langste kromme snavel van alle vogels. het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en heeft een duidelijk langere snavel. Beide geslachten zijn bruin gespikkeld.

Op het menu staan wormen en schaaldieren. Deze vangen ze op modderige plaatsen als zandbanken, schorren en drassige weilanden. Ze broeden echter in drogere gebieden zoals hooggelegen weilanden, heidevelden en duinen. Het nest bouwen ze op de grond, vaak tussen laag struikgewas.

In het begin van het broedseizoen moet de mannetjes wulp een terretorium zoeken. Zodra hij er een heeft gaat hij een vrouwtje lokken door laag over de grond te vliegen, gevolgd door een vlucht schuin omhoog waarna hij zich weer naar beneden laat zweven. Vaak gebeurd dit onder jodelend gezang.

Voornamelijk het vrouwtje bebroedt de eieren. Het komt vaak voor dat ze hierna direct de jongen verlaat en dat dus de opvoeding op het mannetje neerkomt. De jongen krijgen van de ouders geen voedsel aangeboden. Wel worden ze beschermd tegen roofvogels, wanneer deze ten grootte van een kraai zijn worden ze aangevallen. Als de belager groter is wordt er een act opgevoerd, de wulp gaat op een open plek op de grond liggen en doet alsof hij gewond is. Zodra de roofvogel dicht bij komt lokt hij hem van het nest weg.

Wulpen zijn trekvogels, de exemplaren die in Nederland broeden trekken `s winters naar het zuiden. In deze tijd van het jaar zijn er hier vogels uit de noordelijkere gebieden te vinden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Numenius arquata
Verspreidingsgebied:
Europa
Voedsel:
Ongewervelden, bessen en insecten.
Lengte:
55 - 63 cm.
Status:
Algemeen

Advertentie