Zeezoogdieren:
Baardwalvissen

Bron foto: www.ushuaia.com

Baardwalvissen (ook wel baleinwalvissen genoemd) hebben, in tegenstelling tot tandwalvissen, geen tanden. In plaats van de tanden hebben ze maximaal 400 baleinen, soort harde draden, aan de bovenkaak hangen.

De baarden vormen een zeef. De walvis haalt heel zijn mond vol water. Dan sluit hij zijn mond iets en perst hij het water er weer uit. Daarbij blijven voedseldeeltjes aan de baarden hangen. Deze kan de walvis doorslikken.

Baardwalvissen leven van kleine planktonkreeftjes die in grote massa's dicht aan het wateroppervlak zwemmen.

Het grootste dier ter wereld is de blauwe vinvis, ook dit is een baardwalvis. Maar ook andere vertegenwoordigers van deze groep, zoals de gewone vinvis, de bultrug en de Groenlandse walvis, worden erg groot.

Baardwalvissen kunnen onderverdeeld worden in vinvissen en echte walvissen. Vinvissen, de blauwe vinvis, de bultrug en de gewone vinvis, hebben ongeveer 100 groeven op hun borst en keel . Door deze plooien kunnen ze de mondruimte vergroten als ze water en hiermee dus ook voedsel opnemen. Deze keelplooien ontbreken bij de echte walvissen (de Groenlandse walvis).

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
Copyright