Zeezoogdieren:
Bruinvis

Fotolicensie onder: GNU-licentie voor vrije documentatie

De bruinvis, ook wel kleine tuimelaar genoemd, leeft in de kustwateren van het noordelijk halfrond. Het is met zijn lichaamslengte van maximaal 1,8 meter een kleine dolfijnensoort. Ze behoren tot de walvisachtigen.

Hij heeft een kleine kop met een brede afgeronde snuit. In zijn bek bevinden zich 80 tot 100 scherpe tanden. De langwerpige spleetogen liggen bijna op gelijke hoogte met de snuit.

Bruinvissen leven in groepen van ongeveer 15 dieren. Ze hebben een levendig contact met elkaar en helpen elkaar wanneer er gevaar dreigt.

Op het menu staan vissen en inktvissen. Tijdens het jagen kunnen ze circa 5 minuten onder water blijven, daarna moeten ze naar het wateroppervlak om te ademen.

Na een lange, innige paring wordt er na een draagtijd van 10 tot 11 maanden een jong ter wereld gebracht. Het jong wordt de eerste 8 maanden gezoogd. Tijdens het zogen zwemt de moeder dicht aan de wateroppervlakte zodat het jong zonder moeite kan ademhalen.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Phocoena phocoena
Verspreidingsgebied:
Gematigde kustwateren op het noordelijk halfrond
Voedsel:
Voornamelijk vis, waaronder haring en makreel
Lengte:
1,5 - 1,8 meter
Gewicht:
45 - 60 kg
Leeftijd:
Gemiddeld 12 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
Copyright