Zeezoogdieren:
Bultrug

Bron foto: Cornelia Oedekoven

De bultrug behoort tot de baardwalvissen en komt voor in de poolzeeŽn en de tropische wateren. Net als alle andere baardwalvissen heeft de bultrug geen tanden maar baleinen waarmee hij zijn voedsel, krill en planktondiertjes, uit het water zeeft.

Het springen van bultruggen boven het water waar na ze zich met een doffe klap weer op het water laten vallen is waarschijnlijk een vorm van communicatie. De klappen zijn kilometers ver te horen. De naam Bultrug heeft hij ook aan dit springen te danken; hij kromt namelijk zijn rug als hij neerkomt waardoor het lijkt dat er een bult op zijn rug zit.

Zijn huid is bedekt met wratten, bulten, mosselen en walvisluizen. Die laatste 2 irriteren de huid, walvissen proberen zich er van te ontdoen door tegen objecten te schuren.

De bultrug communiceert door gezang. Hij stoot zeer zuivere hoge tonen uit die vele kilometers ver te horen zijn.

De bultug kan 19 meter lang worden en 48 ton wegen. Hij valt vooral op door zijn zeer lange vinnen. Rond zijn mond zitten vele knobbels, waarin gevoelige tastharen zitten die het dier waarschuwen bij hindernissen.

Zodra het op Antarctica winter wordt verhuisd de bultrug naar de wateren rond de evenaar om zich daar voort te planten. Wereldwijd leven er tegenwoordig nog zo`n 20.000 bultruggen. Ze worden tot 50 jaar oud.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Megaptera novaeangliae
Verspreidingsgebied:
Wereldwijd
Voedsel:
Krill en vis
Lengte:
11,5 - 15 meter
Gewicht:
20.000 - 30.000 kg
Leeftijd:
Tot 50 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
© Copyright