Zeezoogdieren:
Gewone dolfijn

Fotograaf: Jessica Redfern

De gewone dolfijn die te herkennen is aan het kleurverschil tussen rug en buik is de snelste dolfijnen soort. Ze hebben een snavelvormige bek en een iets naar achtergebogen rugvin. Hun lengte bedraagt ongeveer 2 meter. Vaak worden ze waargenomen als ze voor de golven uitspringen.

Gewone dolfijnen leven samen in groepen die uit honderden dieren kunnen bestaan. Ze communiceren met vele piep- en klikgeluiden met een hoge frequentie. Ze zijn voor mensen dus niet hoorbaar. Ze hebben een hechte sociale band met de andere groepsgenoten, opvallend is hun speelgedrag dat ze op alle leeftijden vertonen.

Ze hebben een gevoelig gehoor waarmee ze prooidieren kunnen opsporen. Ze stoten ultrasone geluiden uit die door een vetkussen in de hersenen gebundeld en uitgezonden worden. Aan de hand van de echo kan de dolfijn de snelheid, grootte, richting en afstand van de prooi exact bepalen. Hun zicht is eveneens goed, ook buiten het water.

Gewone dolfijnen zijn niet plaatsgebonden, maar houden zich op waar genoeg prooi te vinden is. Ze schijnen hun uitgestrekte jachtgebied heel precies te kennen. Met een enorme snelheid glijden ze door het water, omsingelen scholen vissen, drijven ze in het nauw of achtervolgen ze tot aan de kust zodat ze gemakkelijk gevangen kunnen worden. Vaak wroeten ze op de zeebodem naar krabben en kreeften. Hun belangrijkste voedsel zijn echter gewoon vissen, maar ook inktvissen en garnalen. Gewone dolfijnen moeten iedere drie minuten naar het wateroppervlak komen om adem te halen.

Op ongeveer vierjarige leeftijd zijn gewone dolfijnen geslachtsrijp. In elk paarseizoen kiezen ze een nieuwe partner. De eigenlijke paring wordt meestal voorafgegaan door een uitgebreid aanzoek en liefdesspel, waarbij de partners elkaars lichaam onder het zwemmen innig aanraken. Hun geslachtsorganen liggen in een huidplooi verborgen in de buikstreek. Na een draagtijd van 10 tot 11 maanden wordt een jong geboren. Bij de geboorte is het al zo`n 80 cm lang. Hoewel het pasgeboren jong in staat is op eigen kracht naar het wateroppervlak te zwemmen wordt hij geholpen door zijn moeder of ander vrouwelijke groepsleden. Door de voedzame moedermelk groeit het jong snel. De melk wordt bij het kalf in de bek gespoten omdat hij niet kan zuigen. De eerste weken blijf hij dicht bij zijn moeder en volgt haar in iedere zwembeweging. Na ongeveer een jaar gaan moeder en jong zodanig uit elkaar dat ze elkaar voortaan behandelen als gewone groepsleden.

Gewone dolfijnen worden ongeveer 20 jaar oud.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Delphinus delphis
Verspreidingsgebied:
wereldwijd in gematigde, subtropische en tropische zeeŽn
Voedsel:
Vis en inktvis
Lengte:
1,7 - 2,4 meter
Gewicht:
70 - 100 kg
Leeftijd:
Circa 20 jaar
Status:
Algemeen

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
© Copyright