Zeezoogdieren:
Grijze zeehond

Fotograaf: Andreas Trepte

De grijze zeehond wordt ook wel kegelrob genoemd. Het is na de gewone zeehond de meest voorkomende zeehond in de Nederlandse wateren. Vooral rondom Texel, bij zandplaat de Razende Bol, en bij het Zeeuwse Ouddorp leven grote populaties. 40% van alle grijze zeehonden leeft rondom het Schotse eiland en langs de Britse kust.

De grijze zeehond is over het algemeen groter dan de gewone zeehond. Ze zijn bovendien te onderscheiden van andere zeehonden door hun rechte profiel. De snuit loopt in een rechte lijn met het voorhoofd. Net zoals bij veel zoogdieren is het vrouwtje een stuk kleiner dan het mannetje. Mannelijke dieren zijn bovendien donkergrijs met lichte vlekken, terwijl de vrouwtjes wat lichter van kleur zijn en donkere vlekken hebben.

Grijze zeehonden eten voornamelijk vis. Zalm, kabeljauw, schelvis, koolvis: noem maar op. Ook schaal- en weekdieren gaan erin. Als de kans zich voordoet, eten ze ook wel eens een vogel. In de Nederlandse wateren hebben grijze zeehonden ook de neiging om jonge bruinvissen aan te vallen, waardoor deze overlijden. Wetenschappers weten niet waarom de dieren dit doen.

Tussen september en januari is het paartijd. De dieren trekken dan naar vaste voorplantingsgebieden, waar ze zich in kolonies verzamelen. Na 11,5 maand wordt een klein, wit zeehondje geboren. De eerste weken brengen de jongen op het land door, bijvoorbeeld op zandplaten. Bij springvloed en storm spoelen ze hier soms vanaf. Deze jongen worden dan verspreid over de waddenkust gevonden en naar opvangcentra als Ecomare (Texel) en de Zeehondencreche in Pieterburen gebracht.

Zelf zien hoe jonge grijze zeehonden worden opgevangen? In Ecomare (klik hier voor korting) en de Zeehondencreche (klik hier voor korting) zijn ze te bezichtigen tot ze sterk genoeg zijn om uitgezet te worden.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Hilichoerus Grypus
Verspreidingsgebied:
Langs de kusten van de Noord-Atlantische oceaan. Grootste populatie rond de Schotse eilanden en langs de Britse kust.
Voedsel:
Vooral vis, ook schaal- en schelpdieren
Lengte:
2,0 tot 2,6 m.
Gewicht:
200-350 kg
Leeftijd:
30-45 jaar
Status:
Niet bedreigd

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
© Copyright