Zeezoogdieren:
Potvis

Bron foto: Greenpeace / Doug Perrine

De potvis is de grootste tandwalvis en behoort tot de zoogdieren. Alleen zijn reusachtige kop maakt al een derde van zijn lichaamslengte van 10 tot 20 meter uit. De onderkaak is zeer klein en ver naar achteren geschoven. Hij beweegt zich voort met zijn lange, krachtige staart, de borstvinnen zijn zeer kort.

Potvissen kunnen ruim 1 kilometer diep duiken. Dit kunnen ze omdat zich in een holle ruimte in de bovenkaak een wasachtige vloeibare massa bevindt. Dit word spermaceti of walschot genoemd. Met behulp van deze massa kan de potvis de opwaartse druk op grote diepte reguleren.

Met behulp van een ultrasonisch geluidssysteem kunnen potvissen in het donker van de diepzee toch hun prooi opsporen. Hun voedsel bestaat vooral uit inktvissen, kreeften en andere zeedieren. De littekens op hun huid ontstaan door gevechten met reuzeninktvissen. Deze dieren leven alleen op grote diepte.

In het voorjaar trekken alle potvissen naar de poolgebieden, in de herfst trekken ze weer naar de evenaar. De vrouwtjes en de jongen blijven in de gematigde zones. In de tropische wateren vechten de potvissen onderling om de harems die uit 20 tot 30 vruchtbare vrouwtjes en jongen bestaan. Mannetjes, die jonger zijn dan 25 jaar, vormen aparte groepen.

Na een draagtijd van 14 tot 16 maanden brengen de vrouwtjes met hulp van de andere vrouwtjes een jong ter wereld. Het jong wordt door de helpsters onmiddellijk naar de oppervlakte gebracht. Daar haalt het jong voor het eerst adem. Jonge potvissen worden twee jaar lang gezoogd.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Physeter macrocephalus
Verspreidingsgebied:
wereldwijd, behalve bij de noordpool
Voedsel:
Inktvis en vis
Lengte:
11 - 18 meter
Gewicht:
20.000 - 50.000 kg
Leeftijd:
Circa 70 jaar
Status:
Kwetsbaar

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
Copyright