Zeezoogdieren:
Tuimelaar

Bron foto: NASA

De tuimelaar behoort tot de orde van de tandwalvissen en de familie van de dolfijn. Het is de meest bekende soort van deze familie en komt ook het meest voor.

Leefwijze
Tuimelaars zijn sociale dieren die in groepen leven, deze hebben een variabele samenstelling, soms alleen maar dieren van een bepaald geslacht maar meestal groepen met beide geslachten en jongen. Ze jagen net als andere dolfijnen altijd samen en helpen elkaar bij een geboorte en als een groepslid ziek is.

Dolfijnen communiceren door middel van fluit en klik tonen. Hoe veelzijdig en ingewikkeld hun taal is is niet bekend, maar dat ze daadwerkelijk elkaar verstaan en antwoorden is zeker.

Voortplanting
Grote tuimelaars paren over het algemeen in de lente of de zomer. Na 10 tot 12 maanden baart het vrouwtje 1 jong. Twee of meer andere vrouwtjes uit de groep helpen de moeder bij de geboorte en beschermen haar tegen haaien. Direct na de geboorte leiden ze het jong naar het water oppervlak om te ademen.

Het jong wordt minstens 16 maanden gezoogd. Daardoor baart het vrouwtje maar eens in de 2 of 3 jaar een jong, de vader varieert.

Voedsel en jagen
Op het menu van de tuimelaar staan verschillende soorten vis, de jachttechnieken worden aan de prooi aangepast.

Als ze op een grote school vissen stuiten jagen ze met enorme aantallen soortgenoten (soms van verschillende groepen) de vissen bijeen naar het water oppervlak dat dan als een soort net werk doet.

Als er veel scholen zijn jagen dolfijnen overdag, zodra voedsel schaars wordt doen ze dit `s nachts. Ook inktvissen en vissen die op de bodem leven staan dan op het menu.

Vijanden en Bedreigingen
De natuurlijke vijand van de dolfijn is de orka, echter jaagt deze liever op andere dieren. De grootste bedreiging is dan ook zoals gewoonlijk de mens, jaarlijks komen duizenden dolfijnen om in visnetten.

Soms komt het ook voor dat een hele groep dolfijnen aanspoelt op het strand, als een dier aanspoelt of in de problemen komt lokt deze de andere mee door zijn noodkreten. Het terug plaatsen van de dieren in de zee heeft daardoor vaak weinig succes.




Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Stel je vraag gerust op het het forum!

Wetenschappelijke naam:
Tursiops truncatus
Verspreidingsgebied:
wereldwijd in tropische en gematigde zeeŽn, meestal bij de kust
Voedsel:
Vis, inktvis en schaaldieren
Lengte:
1,9 - 3,9 meter
Gewicht:
150 - 650 kg
Leeftijd:
Circa 40 jaar
Status:
Onzeker

Advertentie

 

 
Dolfijnen  
Grijze zeehond
Orka
Walrus
Walvissen  
Weddell-zeehond
Zadelrob
Zeekoe
Zeeolifant
 

Contact
Disclaimer
© Copyright